Dana O. » Blogy / 2025-04-19 13:00:01 / 7 komentárov /
24 lajkov
Vlastne ani neviem prečo, ale nejako som si v určitý čas zmyslela, že u nás musí byť na veľkonočné sviatky mazanec. Je to taká klasika a síce sme ho doma u rodičov nepiekli, ja som chcela novú tradíciu. Začala som hľadať recepty... našla som ich veľa, len ktorý je ten pravý. No a vtedy začala moja strastiplná cesta s mazancom.
Prvý recept nebol zlý, ingrediencie super, všetko išlo ako po masle. V kuchyni a aj v dome sa niesla úžasná vôňa. No po vytiahnutí prišlo sklamanie. Tvar bol čudný a na mazanec sa to nejako nepodobalo. Chuť bola dobrá, ale na druhý deň už bol suchý a zjedol sa len tak tak.
Vedela som, že toto nebol dobrý recept a tak som na druhý rok hľadala ďalší. No čo vám poviem, dopadlo to rovnako. Vôňa parádna, tvar hrozný a ani tento nebol na druhý deň už moc dobrý. Ďalší rok sa všetko zopakovalo znovu.
Nakoniec som sa rozhodla, že ho už nebudem piecť. Potom som však našla v časopise recept na škoricový zapletený mazanec. To ma zaujalo... škoricu milujeme, tvar bude netradičný a bude niečo nové. Upiekla som ho a bol výborný. Všetkým chutil, dlho nevydržal... ale nebol to ten tradičný, tvar mi nevadil, ale cesto bolo predsa len vybočenie z klasiky. Ale ak chcete vyskúšajte, tu je recept : Cesto si pripravíte z 350 hladkej múky, 100g cukru, 20g droždia, 1KL citrónovej kôry, 1/2 KL soli a roztopeného masla 150g a 150 ml mlieka... vypracujete a necháme kysnúť... ak sa vám zdá cesto moc riedke pridajte ešte múku. Pripravíte si plnku - v miske zmiešate 100g trstinového cukru, 3KL škorice, 80g rozpustené masla a asi 100g pomletej zmesi orechov - ja som dala mandle, vlašské a lieskové. Musí vzniknúť kašovitá hmota, ak nie pridajte ešte trochu masla. Keď je cesto vykysnuté, rozvaľkáte ho na plát, ktorý potriete plnkou, zrolujete a rolku rozrežiete na dve časti. A potom zamotáte ako sa vám dá...buď len do kruhu alebo do tvaru mazanca... plnka môže trochu vypadávať, to nevadí, keď domotáte, pozbierate plnku a naypete ju na pletenec. Ja som ešte posypala madľovými lupienkami. Pečiete pri 180 stupňoch asi 15 minút a potom dopečiete na 160 stupňoch ešte 20-30 minút.
A tak som znovu hľadala... Našla som ďalší recept, ale napadlo ma, že urobím radšej viac menších mazancov a tie budú mať určite pekný tvar a dlhšie vydržia a budú pratickejšie na konzumáciu. Mazančeky sa vydarili, chutili a aj tvar bol pekný a konečne som bola aj ja spokojná. Pridávam recept aj na tieto mazančeky: 250g hladkej, 250g polohrubej múky, 100g prášk.cukru, 1 sáčok vanilkového cukru,3 žĺtky, 30g kvasníc,200ml mlieka, kôra z jedného citróna /buď bio alebo riadne umytého v horúcej vode/ 150g masla a 2PL oleja - vypracujeme cesto a necháme vykysnúť... potom primiešame hrozienka, brusnice a nasekané mandle - ja som dala mandľové plátky... vytvarujeme malé bochníky, dáme na plech, ja som ich hore jemne narezala do krížu, potrela žĺtkom a posypala mandľovými plátkami... pečieme pri 180 stupňoch asi 45 minút, ale treba pozerať, aby neprihoreli...
No to by som nebola ja, aby som znovu niečo nevyskúšala. Tento raz prišiel na rad skladaný mazanec. Páčil sa mi tvar a aj recept, ale upravila som ho podľa seba, lebo pôvodne bol s marcipánom, no ja som si vymyslela inú plnku nakoľko okrem mňa nikto marcipán nemusí. Musím povedať, že tento recept sa ujal a piekli sme ho už viackrát. Má pekný tvar a veľmi dobrú chuť. Pridávam aj tu recept na odskúšanie: Do misy dáme 500g polohrubej múky, 120g cukru, 1 balíček vanilkového nie vanilínového cukru, 5 žĺtkov, 2PL rumu, 1/2 KL soli a 30g droždia. V hrnčeku si zohrejeme 70g masla a pridáme 200ml mlieka. Vypracujeme cesto a necháme dobre vykysnúť. Cesto som si rozdelila na 4 časti. Každú som si rozvaľkala a natrela plnkou, ktorú som urobila z rozpusteného masla, pomletých mandlí, hrozienok a nastrúhanej citrónovej kôry, pomer som robila od oka a keď mi chýbalo, ľahko som dorobila. Každý plát som zmotala dlhšou stranou do rolády. Prvú som nakrájala na rovnaké kúsky a uložila do stredu okrúhlej formy do tvaru kvetu rezom nahor. Ostatné rolády som krájala na trojuholníky a ukladala dookola formy tesne vedľa seba. Nakoniec som potrela žĺtkom rozšľahaným s mliekom a posypala plátkami mandlí. Ak vám zostane cesto nevadí, môžete zvyšky dať dokopy a urobiť mini vianočku. Dáme piecť na 180 stupňov asi 20 až 30 minút...
Ak si myslíte že už je koniec môjho skúšanie tak ste na omyle. Nakoniec prišiel posledný recept a ten je u nás veľmi obľúbený. Kedže som sa zase bála, že mazanec bude mať hrozný tvar, vymyslela som si taký trochu netradičný, ale mne sa páčil. Použila som okrúhlu formu, z trištvrte cesta urobila bochník, ktorý som dala do stredu a zo zvyšného cesta som urobila guličky, ktoré som dala okolo bochníka. Vznikol taký kvet a bol celkom pekný a hodila sa mi aj do mojej vidieckej výzdoby. Pridávam aj recept, ktorý som si upravila miernym nedopatrením... zabudla som tam totiž použiť vajíčka. Vôbec by som na to neprišla, až kým som po dopečení mazanca nenašla vajíčka na stole. Chytila ma panika a bola som z toho na nervy ako bude chutiť... dokonca tak, že sa mi mazanec trošku pripiekol, ale vôbec to nevadilo. Bol výborný, voňavý a vláčny a dokonca bol taký aj na druhý deň. Takže odvtedy tam tie vajíčka nedávam vôbec a to teraz už zámerne.
Netradičný mazanec recept: do misy dáme 250g hladkej a 250g polohrubej múky, 120g cukru, vanilkový cukor, citr.kôru, 2PL rumu, 100g mletých mandlí /ja som dala pomleté aj so šupkou/, 30g kvasníc, 1/2 KL soli. V hrnčeku si zohrejeme 180g margarínu a 250 ml mlieka. Všetko spolu vymiesime, pridáme hrozienka, mandle, brusnice /nemusia byť, ale je to s tým dobré/, nastrúhanú citrónovú kôru, znovu premiesime a necháme vykysnúť. Ak chcete taký tvar ako mám ja potrebujete okrúhlu formu, môže byť aj tortová. Vytrieme ju maslom, z cesta zoberieme väčší kúsok, vytvarujeme hladký mazanec a dáme do stredu. Zo zvyšného cesta robíme guľky, ktoré dávame okolo až kým za nám neminie cesto. Potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť. Pečieme na 180 stupňoch, až kým nie je upečený...
A takto som ho mierne zdokonaľovala...
A tento bol minulý rok...
Aký vymyslím tento rok, uvidím... ale dvoch favoritov na pečenie som konečne po rokoch našla. Ak niektoré recepty vyskúšate, dajte vedieť ako to dopadlo, budem rada. Prajem všetkým, ktorý dočítali do konca krásne veľkonočné sviatky s tým vaším mazancom alebo aj bez neho...
Kam ďalej? Prečítajte si aj ďalšie články zo Žurnál+
Katry Vďaka za všetky recepty, nikdy som to nerobila ale je čas vyskúšať...:)) vyzerajú skvelo, a určite tak aj chutia. Prajem krásne sviatky....
JanaYarn Veľké ďakujem za recept bez vajec. Vnúčik má alergiu na vajíčka, tak vyskúšam a uvidím, čo vnúčence povedia.
A vďaka aj za nápady, ako sa dá vylepšiť tvar mazanca. U nás býva taký klasický, ale chutí nám skvele.
ivajanotkova Mám celkom dobrý recept, ale možno vyskúšam aj Vaše. Inak už asi tri roky robim menšie mazance, pre každého člena rodiny jeden. Lepšie sa to upečie:-))
ivajanotkova Môžem pridať môj recept na potretie, určite to nie je len môj, ale ja po vybratí z rúry potieram mazance s medom, ktorý zmiešam s roztopeným maslom. Všetkym to chutí.
ivajanotkova Zabudla som napísať, že pred pečením nepotieram ničím, ani vajíčkom
Danao @JanaYarn budem rada ak vyskúšate a dajte vedieť ako chutil...mazanec je výborný lebo sú tam aj tie mandle, ktoré pôsobia, že nie je suchý. Vajíčka mi tam nechýbajú a u nás tiež veľmi všetkým chutil...
danculienka Vôbec sa netreba báť,že nedáte do kysnutého cesta vajcia.Mna ako nladú krstná poucia ked som isla skušať no uciť sa robit parenú knedlu-rob z hrubej múky a bez vajec!!robím takmer 40rokov.A časom som prestala dávať vajcia vôbec do kysnutého cesta.Ani ked robím no u nas tomu hovoríme vyprážané šišky,niekto fánky,niekto koblihy...iba urobím redšie kysnuté cesto a sú parádne.Inak pôvodný recept od mamy na paradne novoročné šišky je že 8žltkov .....atď.A čuduj sa svet moje okolo vajec ani nešli a sú ľahučké,dnu deravé..proste nič im nechýba.
Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.
vitajte v mojom svete, kde nové veci dostávajú starý nádych a vintage štýl…venujem sa hlavne výrobe „starých“ drevených debničiek, ktoré sama vymýšľam a navrhujem a je to moja veľká vášeň. Taktiež dekorujem poťahy na vankúše, háčkujem jutové koše...
Výroba vecí, ktoré ste si objednali budú vybavené v priebehu cca 5 týždňov podľa objemu objednaných vecí od úhrady na účet...
Balíky posielam poštou, buď priamo na poštu alebo poštovým kuriérom priamo na adresu - môžete si sami zvoliť zaslanie aké vám vyhovuje. Rôzne požiadavky, zmeny a rozmery na mieru píšte do správy...ďakujem
Najlepšie žurnály mesiaca
Viac »