Asi niet človeka, ktorý by nemal rád vôňu levandule. Jej názov pochádza z latinského slova lavare, čo v preklade znamená umývať sa. No nielen kvôli jej fialovej farbe a intenzívnej vôni je milovaná, má aj všestranné využitie v kozmetickom a potravinárskom priemysle, medicíne a dekorácie z nej skrášlia náš domov. Krásne prevonia bielizeň a odháňa mole. Má naozaj mnohoraké využitie. V kozmetike sa využíva hlavne pre jej protizápalové a upokojujúce účinky. Okrem toho je jej vôňa lákadlom pre užitočný hmyz - včielky, motýle. Prinášam vám pár spôsobov jej využitia.
Dajú sa z nej vyrobiť rôzne dekorácie. Ja som si vyrobila okrem iného aj takéto paličky.
Alebo levanduľový veniec s gypsomilkou.
V kozmetike sa využíva levanduľový olej. Slúži na zmiernenie nespavosti, pomáha pri strese, nervozite a vnútornom napätí, lieči ochorenia kože, lieči akné, ekzémy, lupienku a psoriázu, zmierňuje popáleniny, bolesti hlavy, prvá pomoc pri uštipnutí hmyzom a na masáž unavených svalov. Jeho príprava je jednoduchá. Do sklenej fľašky dáme za hrsť sušenej alebo čerstvej levandule (alebo jej kombináciu) a zalejeme olivovým alebo slnečnicovým olejom. Necháme odstáť približne mesiac a môžeme používať.
Účinný je z nej domáci prírodný repelent. Budeme potrebovať: 1 citrón, 10 klinčekov, 1 lyžička alpy alebo alkoholu, kvapka olivového oleja, viazanička čerstvej levandule, šupla som aj pár lístkov mäty a šalvie, 300 ml vody. Do vody dáme nakrájaný citrón s klinčekmi a varíme 5 minút. Pridáme zvyšné ingrediencie a necháme vychladnúť. Precedíme a prelejeme do fľaštičky s rozprašovačom. Uchovávať v chladničke.
Levanduľová soľ napomáha regenerácii fyzických a psychických síl. Kúpeľ z nej vás zbaví stresu, únavy končatín. Vyrobiť si ju môžete jednoducho sami. Do sklenej nádobky postupne vrstvíme hrobozrnnú soľ, najlepšie morskú a sušené alebo čerstvé kvety levandule, pridáme pár kvapiek levanduľového éterického oleja. Necháme ju odstáť aspoň 2 týždne, kým je vhodná na použitie.
Levanduľa má široké uplatnenie čoraz častejšie aj v kuchyni. Na konci únavného dňa dobre padne šálka lahodného čaju. Stačí zaliať 2 čajové lyžičky sušenej levandule 200 ml vody.
Alebo limonáda z levanduľového sirupu. V 1 l vody uvaríme 1 kg cukru. Pridáme za hrsť levanduľových čerstvých kvetov a dáme odstáť na 24 hodín. Potom precedíme, pridáme kyselinu citrónovú podľa chuti, nalejeme do fliaš a uchováme v chladničke.
Levanduľový cukor sa hodí do dezertov, k ovociu alebo na sladenie čaju a domácich limonád. Výborný aj do koláčov, sladkého pečiva a sušienok, na palacinky, do sirupov alebo zmrzliny. Jeho príprava tiež nezaberie veľa času a zvládne ju každý. Do sklenej nádobky vrstvíme cukor (či už biely alebo trstinový) so sušenými alebo čerstvými kvetmi levandule. Po mesiaci sa cukor pekne prevonia.
A nakoniec pridávam recept na levanduľové sušienky. 250 g hladkej múky, 120 g masla, 60 g trstinového cukru, 1 vajce, 3 čajové lyžičky kvetu levandule, štipka soli. Zmiešame múku s cukrom a štipkou soli. Pridáme zmäknuté maslo, vajce a kvety a vytvoríme cesto. Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme sušienky, ktoré môžeme dekorovať pečiatkou na pečivo. Poukladáme na plech a pečieme pri teplote 180°C 10 – 12 minút. Dobrú chuť :)
A toto je len zlomok toho, čo všetko sa dá z levandule urobiť. Možno, že som vás trocha inšpirovala, veľa z vás tieto nápady pozná. Želám vám príjemné prežitie leta a ďakujem za každý zdvihnutý palec :)