Domov » Žurnál+ » Autor: Beáta Karelová

Žurnál+

Príbeh pošírovaného vajíčka

Beáta K. » Osobné Blogy / 2017-09-20 21:55:38 /  1 komentár / 25 lajkov

Zasa ma raz prepadla potreba vyventilovať svoje gastro-postrehy a tento krát som si vzala na mušku surovinu takmer každodennú.

Ja viem, poviete si, že čo už môže byť zaujímavé na obyčajných vajíčkach. Verte však, že práve pošírovanie im dodá úplne iný rozmer a mimoriadnu chuť. Môžete sa stretnúť tiež s názvami ako stratené, či zastrené vajíčka. Ide o to, aby bielka boli pekne tuhé, ašak vláčne a žĺtky v nich schované sa po rozrezaní krásne roztiekli.
Neviem, či poznáte film Julie a Julia. Hlavná mladá hrdinka síce nemá rada vajíčka, no keď príde na tie pošírované podľa Julie Child, odhodlá sa okúsiť. Ich chuť a konzistenciu opisuje ako niečo neuveriteľne lahodné, jemné, krémové. A také presne sú. Poznám veľa ľudí, ktorí majú pred touto úpravou rešpekt a tak si ich radšej doma ani nerobia. Chce to len odhodlanie, dodržanie pár jednoduchých pravidiel a úspech je viac ako zaručený. 

Tak za prvé, mimoriadne dôležité je pracovať s absolútne čerstvými vajíčkami. Tu si dovolím malé edukatívne okienko, aby ste prípadne vedeli, ak ešte neviete, ako si ich čerstvosť otestujete. Vezmite vyššiu priehľadnú nádobu - ja používam kuchynskú sklenenú odmerku, naplňte ju cca do dvoch tretín studenou vodou a vajíčko do nej opatrne vložte. V podstate môžu nastať štyri situácie:

1. Vajíčko klesne na dno a zostane tam pekne po celej svojej dĺžke ležať. To nám prezrádza, že je úplne čerstvo znesené, bude mať pevné bielko, jasne oddelené od žĺka a na pošírovanie je jednoznačne najvhodnejšie.
2. Vajíčko klesne na dno a otočí sa mierne oblejšou stranou nahor. V tomto prípade ide o staršie vajíčko, ktoré má približne 1 – 2 týždne. Úplne pokojne sním môžeme variť, no pre pošírovanie už ne je ideálnym materiálom, keďže sa môže pri tepelne úprave rozliať.
3. Vajíčko klesne a ihneď vypláva na hladinu vody, vznáša sa vo zvislej polohe. Takého kúska sa radšej rýchlo a bezpečne zbavte, je totiž viac než isté, že je veľmi staré a teda nekonzumovateľné.
4.Vajíčko klesne, no nezostane na dne a vypláva si kamsi dorostred. Môže mať cca 2 - 3 týždne a aj keď už nie je vhodné na priamu konzumáciu, možno ho použiť napríklad do pečenia.

Vráťme sa však k pošírovaniu. Okrem čerstvosti by mali vyjíčka mať ideálne izbovú teplotu, takže ich cca hodinu pred samotným pošírovaním vyberte z chladničky.

Nasleduje fáza tepelnej úpravy. Na tento krok osobne radšej používam panvicu, teda väčšiu plytkú plochu. Jednak sa v nej s vajíčkami manipuluje ľahšie, ako vo vysokom hrnčeku, no hlavne sa ich dá odrazu urobiť viac. Teraz ohrev vody. Mali by ste docieliť teplotné rozpätie medzi 80 a 90 °C. No dobre, ale ako človek vie, kedy je práve také? - počujem, ako sa pýtate. Jasné, že kuchynský teplomer to istí. Ale ten nemusí nutne každý vlastniť, alebo sa Vám nechce s ním behať okolo vody. Pre tento prípad mám dlhodobo vypozorované, že v okamihu, ako sa začnú na hladine vody a po stenách panvice tvoriť maličké bublinky a nad hladinou sa vznáša jemná para, vtedy je ten správny čas. V prípade, že voda z akéhokoľvek dôvodu už prešla do prudkého varu, znížte mierne intenzitu, počkajte, pokiaľ sa hladina ukľudní a pokračujte smelo ďalej. A pozor, veľmi dôležitým pomocníkom je ocot. Kyslé prostredie pomôže lepšiemu zatiahnutiu bielka. Také pol deci by malo byť na jednu panvicu, naplnenú do 3/4 vodou úplne postačujúce. Ak Vám ujde ruka a bude ho trošku viac, nič sa nedeje. A nech by Vás to sebaviac lákalo, určite vodu nesoľte. Opakujem - nesoľte ! Soľ by totiž konzistentnosť bielkov takmer isto rozrušila a pokazila by celý proces.

Teraz ostáva opatrne nasádzať po jednom vajíčka. Naraz ich spravíte asi štyri. Zabudnite na vytváranie rôznych vírov pomocou varechy, naberačky a podobne. Veci to nepomôže, naopak môže prísť k mechanickému poškodeniu vajíčok. Ja si pomáham tak, že si každé jedno vyklepnem do menšej šálky, tú zľahka opriem o dno, nakloním a nechám vajíčko doslova vyplávať. Žiadne divoké miešanie, ak treba, stačí jemne lyžičkou usmerniť hmotu, teda posunúť bielka do stredu, a nechať pracovať fyziku. Tepelná úprava trvá cca 3 minúty. Ak už sú bielky kompaktné, nenechávajte ich dlhšie variť. 

Vajíčka vyberajte v takom poradí, v akom ste ich vkladali. Tak budete mať istotu, že sú urobené rovnako. Použite dierovanú plytkú naberačku, prebytočnú vodu nechajte odkvapkať, prípadne ju môžete opatrne vysať papierovým obrúskom. Ak z nejakého dôvodu nemôžete túto lahôdku servírovať okamžite (napríklad potrebujete ešte dokončiť nejaký ďalší pokrm), alebo idete robiť ďalšiu dávku, použite malú fintu - vopred si pripravte menšiu misku so studenou vodou a hotové vajíčka do nej na pár sekúnd ponorte. Zastavíte tak tepelný proces, ktorým by sa žĺtky viac urobili. A to predsa nechcete :-). Teraz ich už môžete posoliť a pokoreniť podľa chuti.

Takto pripravené vajíčka sú základom pre eggs benedict, chutia fantasticky so šalátmi, na hrianke, ale sú vhodné aj na rôzne prívarky, ako vložka do krémových polievok .... 

Ako ste na tom Vy ? Robievate ? Máte vykúšané nejaké nápady ? Podeľte sa, budem veľmi rada.

Prajem všetkým nádherné vajíčkovanie. 

Komentáre

RIVICA Milujem vajicka. A posirovane asi najviac. Na cerstvom chlebiku s udenym lososom... mnam. Robim ho vsak tak, ze ho vlozim do rozvirenej octovej vody. Dakujem za novy tip v priprave :-)

2017-09-21 00:07:12

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
ByBea
ByBea
276 predaných ks, 122 hodnotení

Reaguje do 1 hodiny

Úprimne sa teším každej návšteve mojej galérie a vážim si všetky pozitívne reakcie. Tvorenie je pre mňa relaxom a radosťou, každý kúsok je originál. Sashe tvorcovia sú inšpiráciou a dôkazom, že ak má človek fantáziu a sny, takmer nič nie je nemožné.

Pri kabelkách môže veľkosť v pomere k ostatným zobrazovaným vecičkám pôsobiť skreslene. Preto sa, prosím, orientujte len podľa rozmerov, uvedených pri každej z nich.
Ak máte vlastnú inšpiráciu, nápad na kabelku (obal na notebook, či peňaženku) a nenašli ste v galérii nič podobné, nevadí. Napíšte a ja Vám rada a s láskou vyhotovím kúsok práve podľa Vašich predstáv.
Tovar posielam zvyčajne nasledujúci pracovný deň po pripísaní úhrady na účet (s výnimkou výroby na objednávku). Poštovné pre SR je prednastavené podľa platného cenníka Slovenskej pošty. V prípade zásielok do ČR bude toto vzhľadom k iným tarifám ešte pred potvrdením objednávky a po konzultácii so zákazníkom upravené.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »