Žurnál+

Leto vo fľaši

ButterflyHandMade208 predaných ks, 120 hodnotení

Petra K. » Návody / 2020-06-05 13:13:00 /  14 komentárov / 35 lajkov / 335x zobrazený

Zdravím Vás! Užívate si chvíle pohody a uvoľnenia? Pitný režim je dôležitý, o tom niet pochýb. Čistá voda je najlepšia. No ak sa mi zažiada ju trochu ochutiť, tak siaham po domácich možnostiach. Niekedy stačí len citrón, inokedy si vodu miešam s tibi nápojom (o ňom niekedy nabudúce). A teraz? Keď je sezóna bazy, tak domácim bazovým sirupom.

 

 

Podľa fotografie sirupu by ste neuhádli, že ide o bazový, no podľa vône a chuti je to on na 100%. Vyskúšajte a uvidíte.

Postup je nasledovný. Prevaríme si 2 – 2,5 litra vody a necháme ju vychladnúť. Vyberieme sa na prechádzku do prírody. Úplne neplánovane, nič nesilíme. Máme so sebou (pre istotu) papierovú alebo látkovú tašku, do ktorej si nazbierame byliny. Členovia rodiny ochotne pomáhajú. V našom prípade sme nazbierali 30-50 kvetov bazy. Užijeme si pobyt na čerstvom vzduchu a oddýchneme si. Tento bod isto neodporúčam vynechať :-) Po príchode domov dáme kvety bazy macerovať na 24 hodín do pripravenej vody. Ja som pridala i pár byliniek z balkóna: 2 stonky mäty a 3 stonky medovky, viac som nemala. Po 12 hodinách (ráno na druhý deň) som k bazovým kvetom pridala 30 gramov drvených šípok (zn. Hanus). Vďaka nim má sirup netradičnú farbu. A nechala som to tak ešte 10 - 12 hodín.

Keď máme bylinky vylúhované, tak ich precedíme cez plátienko, čistú bavlnenú plienku a poriadne vyžmýkame. Potom pridáme cukor. 1500 – 1700 gramov. A 40 gramov kyseliny citrónovej. Dáme hrniec na sporák a necháme cukor roztopiť za občasného miešania. Ja som zbierala i penu, ktorá sa na vrchu vytvorila. Keď už mám sirup takmer hotový, tak si odoberiem jednu lyžicu do pohára, pridám studenú vodu a ochutnám. Podľa toho pridám ešte cukor alebo kyselinu citrónovú, aby bol sirup presne podľa našej chuti. Hotovo!

Ešte horúci sirup nalejeme do čistých fliaš a zatvoríme. Cez noc som ich nechala odpočívať pod dekou, nech viečka lepšie chytia a sirup dlhšie vydrží. Aj tak nevydrží, lebo ho všetok rozdám rodine a známym :) 

Na zdravie. Vyskúšate? Stojí to za to exprimentovať v kuchyni.

 

 

A ak máte problém s pitím vody ako my, tak pridám ešte jeden tip. My vodu milujeme, ale tá "naša" nám nechutí a aj zapácha... filtračnú kanvicu sme dali bokom. Skúšali sme aj 24 hodín nechať odstáť v džbáne, aj prevariť. Nepomáha. Stále nechutí. Tak macerujem bylinky. Celoročne drvené šípky, aspoň 4 – 12 hodín. Takto sa zachová veľa vitamínu C. Teraz MACERUJEME BAZU. Voda krásne vonia a ma aj jemne žltú farbu.

 

 

 

POSTUP: do džbánu so studenou vodou dáme čerstvé bazové kvety, koľko máme a koľko sa zmestí. Pridáme šťavu z citróna a med podľa chuti (tieto 2 ingrediencie nie sú povinné). Necháme macerovať maximálne pol dňa. Priebežne popíjame, dolievame vodu. Potom bylinky vyberieme a dáme do kompostu.

A keď už nebudete vedieť čo s toľkou bazou, tak si ju dajte sušiť. Isto sa vám zíde na jeseň a v zime na DOBRÝ ČAJÍK.

 


 

 

Poznáte liečivé účinky bazy?

- protizápalové účinky: pomáha organizmu pri napadnutí rôznymi vírusmi, napríklad pri chrípke a ochoreniach dýchacích ciest, pri bronchitíde, nádche
- antioxidačné účinky: slúži ako prevencia pred diabetom či srdcovou príhodou
- znižuje hladinu cukru v krvi
- vo forme obkladov pri opuchoch, bolestiach kĺbov a rôznych povrchových zápaloch.
- výborné tonikum: odvar alebo výluh z bazy môžeme aplikovať aj na vyčistenú pleť
(zdroj: https://www.popradske.sk/blog/ucinky-bazy-ciernej/)

A bazu si môžete naložiť aj do vodky alebo domácej pálenky. V jednom pohári od horčice sa už luhuje bazová tinktúra. Ako liek proti chrípke. 

Tak ako? Inšpirovala som Vás aspoň trošku k prechádzke do prírody? Pôjdete si tiež nazbierať bazu? Dúfam, že áno. Prajem Vám, aby ste si tie chvíle naplno užili!

Petra

Komentáre

ddassa Ano inšpirovala....tento rok na bazu určite pôjdem.Vdaka za tipy ...

2020-05-29 14:22:381x

ddassa A mimochodom krásne fotky .

2020-05-29 14:23:50

PohladnicePreRadost ... leto vo fľaši smäd nám vyplaší ... áno, Peťka, poznáme :) ... keď mala moja sestra zápal bedrového kĺbu (to už je viac ako 30 rokov späť) , tak naša starká hneď robila bazový sirup ...

2020-05-29 19:08:401x

Elells Jéj, aj ja robievam bazový sirup, je výborný a neskôr zase robíme bazové víno, keďže nám baza rastie v záhrade :)

2020-05-29 19:19:021x

ButterflyHandMade Aniko, takže bazový sirup sa oplatí mať stále, ako vidím, čítam, je to všeliek. Elells to som ešte neskúšala, bazove víno, ale dnes na obed som si s týmto sirupom vylepšila kupované biele, na mňa bolo príliš kyslé:-):-) tiež snívam o dome, o vlastnom dome a bude tam rásť baza, orech, orgován ♥️ a veľa iného

2020-05-29 19:59:33

ButterflyHandMade @

ddassa ďakujem, dnes ráno som fotila, včera som sirup dovarila:-) taká rýchlovka, kým sa deti hrali

2020-05-29 20:40:55

bizuslavka ja bazu zbieram každý rok a vždy z nej robím sirup trochu iným postupom a ingredienciami. Naviac ju zbieram aj do mojich šperkov, teda hlavne kvôli nim :) Tento rok skúsim aj tú sušenú bazu.

2020-06-05 17:41:421x

Priadka Ďakujeme za tipy!♥ isto vyskúšame, bazy je u nás hojne a rozvoniavaaa..♥hmm... dnes sme robili bazové palacinky a s bazou aj rada farbím vlnu:) je to dar prírody

2020-06-06 13:04:421x

ButterflyHandMade @PriadkaHandspunArt i ja ďakujem za tip na palacinky. A ako to robíte? Smazite bazove kvety v palacinkovom ceste? Alebo bazový sirup do cesta? Palacinky som ešte neskúšala, ani farbenie. Kocham sa zafarbenoi vodou da pitie a vôňa je omamna:-)

2020-06-07 11:53:05

Priadka @ButterflyHandMade bazové kvety namáčam do cesta a smažím (ked je jedna strana odstrihnem stonku a otočím na druhú stranu ozmažiť) moji dorbci najviac ľúbia v kombinácii s jahodovým džemom♥ . Chystám sa vyskúšať "naslano" v hraške smažené (ako karfiol) tak uvidíme aký výsledok bude mať tento experiment u mojich malých ochutnávačov:))

2020-06-08 07:08:191x

MirianaOli Bazový čaj nemá chybu; vďaka za užitočné info:)

2020-06-08 21:22:19

MirianaOli Bazový čaj nemá chybu; vďaka za užitočné info:)

2020-06-08 21:22:19

ButterflyHandMade Milá Priadka, ďakujem za krásnu inšpiráciu. Aj ako ,,karfiol,, to znie veľmi zaujímavo.

2020-06-09 10:26:48

Tankagmitrova Pekny zurnal, dakujem, vyskusam bazovy sirup s pridanim maty a medovky.

2020-07-02 10:25:191x
Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »