Kto z nás by sa aspoň raz nepopŕhlil v detstve na žihľave? Asi každý, však? Taktiež určite každý aspoň raz počul hlášku, že popŕhlenie žihľavou je dobré na reumu. Áno, dnes sa spoločne pozrieme na Pŕhľavu dvojdomú, ľudovo aj žihľavu a latinsky Urtica dioca.
Pŕhľava má srdcovité listy so zúbkatými okrajmi a drobnými bielymi kvetmi.
Napriek tomu, že je sama za burinu považovaná, potláča resp. ničí burinu tam, kde rastie.
Celá rastlina je pokrytá vzpriamenými chĺpkami fungujúcimi ako drobné ihly, ktoré vstrekujú pod kožu páliacu kyselinu mravčiu.
Pŕhľava rastie na lúkach, pasienkoch, na okrajoch komunikácií a tokov, v lužných lesoch, na medziach, pri potokoch a podobne.
Je nenáročná na vlhko, no vyžaduje vyšší obsah dusíka v pôde.
A čo na ňu odborníci?
- Otázka by mala znieť, čo pŕhľava neposkytuje?
- Jej využitie je skutočne univerzálne či už v kuchyni alebo v medicíne.
- V kuchyni dopĺňa šaláty, slané koláče, polievky, pyré, pesto, syry, maslo či pivo.
- Obsahuje vitamín A podporujúci zrak, C posilňujúci imunitu, B dodávajúci energiu, Zinok podporujúci rast buniek, Selén predchádzajúci chorobám, Antioxidanty likvidujúce choroboplodné zárodky.
Odporúča sa používať a pôsobí pri:
- Zimnici
- Bolesti svalov a kĺbov
- Artritíde
- Reumatizme
- Dne
- Infekcii močových ciest a obličiek, ako aj zväčšenej prostate
- Sennej nádche
- TBC, cukrovke, bronchitíde, astme, chrípke, podpore laktácie
Vedeli ste že?
- Úľavu po popŕhlení môže priniesť aj blato či moč
- V Anglicku sa každoročne konajú majstrovstvá v jedení tejto pŕhlivej dobroty
- Pŕhľavové listy vo vrecku ochránia pred bleskom
- Pŕhľava nakŕmi ošípané, vykŕmi hydinu, zvýši nosnosť sliepok a koňom dodá jemnú srsť