Domov » Žurnál+ » Autor: Mária Dostálová

Žurnál+

Moravské koláče.

Mária D. » Návody / 2020-05-21 17:00:01 /  20 komentárov / 59 lajkov / 701x zobrazený

Krásny deň prajem všetkým :-)

Dnes by som sa chcela s vami podeliť o fotopostup na naše milované koláčiky, ktoré ma naučila piecť moja svokra, ktorá pochádzala z Moravy, možno zachutia aj vám, nech sa páči...

Na cesto budeme potrebovať...

1kg polohrubej múky, 4 žĺtka, 15dkg cukru, 16dkg masla (alebo Heru), 4dcl mlieka (radšej menej, potom doliať), malú lyžičku soli, 42g čerstvého droždia (jedna kocka), pol deci rumu, 1 polievková lyžica sádla a nejaký džem. A na potieranie jeden žĺtok.

Plnka...

3/4 kg tvarohu, 10dkg hrozienok naložených cez noc v rume, citrónová kôra, 10-15dkg praš. cukru.

Posýpka...

1/2 Hery, 30dkg poloh. múky a 10dkg kryš. cukru.

Postup...

Najskôr si urobíme kvások z droždia, trochu múky a mlieka, medzitým si vyšľaháme žĺtka s cukrom a maslom, keď je kvások vykysnutý pridáme všetky ostatné ingrediencie a vymiesime cesto.

Keď sa už cesto takto ako na obrázku (viď. hore) odlepuje od háku, necháme ho vykysnúť.

Po vykysnutí vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm, rozkrájame na malé štvorce a plníme plnkou.

Naplnené štvorčeky postláčame do guličky a ukladáme na plech, v strede mierne urobíme jamku zatlačením cesta.

Do jamky ukladáme akýkoľvek džem alebo marmeládu, najlepšia je slivková :-) 

Z masla, cukru a múky si spravíme posýpku...

... ktorú ukladáme na koláčiky už potreté naokolo žĺtkom. Ja posýpku na koláčiky prstami mierne postláčam a tak vrstvím na džem, aby sa zbytočne nesypala po plechu. V mojej teplovzdušnej rúre ich pečiem približne 35 min., ale treba odsledovať... každá rúra pečie inak...

Dobrú chuť prajem :-)

A zvyšné bielka ja ešte takto vždy využijem na mandľové sucháre... sú výborne na chrumkanie večer pri filme :-) :-)

Ak by bol záujem, pridám aj tento postup :-)

Komentáre

JanaYarn Prosim, mohol by byt recept aj na tie mandlove suchare. Aspon mne, ked nie vsetkym.

Dakujem.

2020-05-15 17:21:34

BielaPivonia Jasne na budúce nafotím...možno cez víkendik.

2020-05-15 17:44:08

Domkasviecky Oj nádhera :-)

2020-05-15 18:01:40

BielaPivonia Ďakujem krásne Domkasviečky.

2020-05-15 18:21:30

PohladnicePreRadost wau ... normálne sa mi slinky zbiehajú na tie koláčiky ... vyzerajú úžasne ... prosím, na koľko stupňov vyhriať rúru a piecť tých cca 35 min ? ďakujem ...

2020-05-15 19:50:27

BielaPivonia Ďakujem krásne, ruru som zabudla napísať na 180st.

2020-05-15 21:58:27

annya Mňam, az tu cítim ich vôňu.

2020-05-21 17:16:17

etedebags Moravské koláčik sú výborné. Bývame na moravsko-slovenskom pomedzí a občas sa nám takéto koláčiky ujdú. Ke´d budem mať na takéto pečenie náladu, určite recept vyskúšam.

2020-05-21 18:03:59

Absolu.t Tak ste ma inspirovali ze zajtra si aj Ja upeciem.Vyborny recept.A teda aj ten receptik na mandlove suchare by nas vsetkych urcite potesil:-) Dakujeme

2020-05-21 19:46:08

taliaa Moravské koláčiky vyzerajú úžasne.

2020-05-21 19:52:45

Andaris mňamka,famózne ,skúsim :)))ďakujem ,nemala som odvahu ale teraz určite skúsim :)recept na mandľové sucháre si prosím aj ja :)

2020-05-21 21:04:16

gerberis Koláčiky vyzerajú fantasticky, teším sa aj ja na sucháre

2020-05-21 21:22:01

redoma No mňam, som síce celiatička, určite vyskúšam urobiť bezlepkové:-)

2020-05-21 21:58:21

AtaJanson Slinky sa veru aj mne zbiehajú...vyzerajú fajne!

2020-05-21 22:03:18

danculienka MANDĹOVý ALEBO ORECHOVÝ SUCHÁR-RCP:

dobre robiť večer..

na 1bielko ide 30g cukor a 30g polohr.múka

čiže kolko máš bielkov tak robíš

vyšlahať sneh+cukor+muka +podla chuti mandle alebo nasekané orechy alebo zmes orechov (ja osobne dávam mandle,lieskovce,vlašské orechy,kešu a pod.)

vyliať do vymastenej a vysypanej formy srnčí chrbát

piecť asi 1/2hod tak na 170

po upečení vyklopiť do utierky-zabaliť a nechať stáť cez noc

ráno na tenko nakrájať uložiť na plech a vysušiť v rúre

toť vsjo..

dobrú chuť

2020-05-22 09:40:06

JanaYarn Vyskusala som. Kolaciky boli vynikajuce. Aj som sa chcela pochvalit, ale do "Toto mam od..." sa neda dat, len kupene veci a kolaciky som nekupila.

2020-05-22 11:48:22

Leni.Art To je krásny žurnálik :) Ďakujem, koláčiky musím skúsiť, my si ich totiž kupujeme v obchode. Aj ja som chcela pridať recept na domácu pizzu ale neviem sa odhodlať, nejako sa mi stále nedarí spriateliť sa s naším foťákom ;)

2020-05-22 12:49:45

MirianaOli Takéto žurnáliky nás tiež posúvajú , a to k rodine, ktorá je najdôležitejšia :)

2020-05-22 15:16:42

artmaja Koláčiky zvyknem piecť ale mňa zaujalo prostredie v ktorom boli pripravované, krásne všetko pekne dekorované, chuť sa v takom prípade zvyšuje dvojnásobne.

2020-05-24 15:14:56

BielaPivonia Ďakujem ďakujem z celého srdca ďakujem dievčatká za nádherne komentáre k príspevku. Ani vo sne by ma nenapadlo že si niekto da tu námaju aj niečo ku kolácikom napísať. Dnes otvorím lebo idem pridavať pokračovanie, už som spracovala fotopostup a tu vidim už aj receptí pridaný od danculienky, za čo jej ďakujem krasne, skoro podobne ich robím aj ja

2020-05-25 06:43:54

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

BielaPivonia
BielaPivonia
66 predaných ks, 7 hodnotení

Vitajte v mojom virtuálnom obchodíku. :)

Každú vecičku, ktorú tu ponúkam dokážem vyrobiť aj na objednávku v inej želanej farbe, rôzneho materiálu, alebo tvaru.

Stačí mi napísať správu, ďakujem. :)

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »