Domov » Žurnál+ » Autor: Miriam Latečková

Žurnál+

Chlieb z medvedieho cesnaku

Miriam L. » Návody / 2019-03-23 07:00:02 /  5 komentárov / 50 lajkov

CHLIEB S MEDVEĎOU SILOU

Nie je nič lepšie, ako upiecť si domáci voňavý chrumkavý chlebík, od ktorého vonia celý dom. A ak k tomu pridáte medvedí cesnak, je to ako symfónia :)

Chlebík si môžete pripraviť z kvásku alebo kvasníc, tu je recept z kvasníc, ale ak pravidelne kváskujete, nebude pre vás problém tento recept si upraviť na chlieb z kvásku.

Ingrediencie:

* 0,5 l teplej vody
* 1 PL trstinového cukru
* 1 kocka droždia
(ak kváskujete ako ja, tak namiesto prvých troch ingrediencií použite 200g rozkvasu)
* 1 kg špaldovej hladkej múky
* 1 PL himalájskej soli
* 1 ČL chlebového korenia
* 2 PL semienok (ľanových, slnečnicových)
* 1 PL karobu
* 2 PL oleja
* 1 PL octu
* čerstvý medvedí cesnak
* pesto z medvedieho cesnaku

Postup:

Pripravíme si kvások z 0,5 l teplej vody, 1 PL trstinového cukru a 1 kocky droždia. Keď kvások nakysne pridáme ho do 1 kg špaldovej múky, pridáme 1 PL himalájskej soli, 1 ČL chlebového korenia, 2 PL ľanových a slnečnicových semienok, 1 PL karobu (svätojánsky chlieb), ½ ČL inulínu z topinambura pre krajšie nadýchané cesto, 2 PL oleja a 1 PL octu.

Cesto vypracujeme a necháme nakysnúť na teplom mieste asi ½ hodiny. Následne pridáme 1 ČL pesta z medvedieho cesnaku a za hrsť nadrobno nakrájaných listov z medvedieho cesnaku. Vypracujeme bochník, vrch cesta narežeme, aby nám počas pečenia chlieb dýchal a nepraskal, potrieme slanou vodou a dozdobíme rôznymi semienkami podľa chuti. Pečieme prvých 10 minút pri teplote 200 stupňov a následne 50 minút pri teplote 180 stupňov. Chlebík krájame až po vychladnutí.

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás, nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela. A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky.

Komentáre

MineralArt Vyzerá to Vynikajuco!!

2019-03-20 10:15:061x

Handmade-Astarte mňamkyyy, medvedí cesnak je môj obľúbený a pesto z neho je veru výbornéééé ;)

2019-03-23 10:53:161x

MirianaOli Parádne dobrý a zdravý receptík:)

2019-03-23 18:24:321x

DankaArt Medvedi cesnak jem v natierke, možno skúsim aj ten chlieb.

2019-03-25 19:13:441x

Moyemale Chlebík máme upečený, odskúšaný a chutí výborne. :)

2019-04-01 20:48:111x

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - Kniha Bylinky z babičkinej záhrady - 10130829_Kniha Bylinky z babičkinej záhrady by BabickineBylinky
 2 komentárov
 Páči sa 246 ľudom
17,90 €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »