CHLIEB S MEDVEĎOU SILOU
Nie je nič lepšie, ako upiecť si domáci voňavý chrumkavý chlebík, od ktorého vonia celý dom. A ak k tomu pridáte medvedí cesnak, je to ako symfónia :)
Chlebík si môžete pripraviť z kvásku alebo kvasníc, tu je recept z kvasníc, ale ak pravidelne kváskujete, nebude pre vás problém tento recept si upraviť na chlieb z kvásku.
Ingrediencie:
* 0,5 l teplej vody
* 1 PL trstinového cukru
* 1 kocka droždia
(ak kváskujete ako ja, tak namiesto prvých troch ingrediencií použite 200g rozkvasu)
* 1 kg špaldovej hladkej múky
* 1 PL himalájskej soli
* 1 ČL chlebového korenia
* 2 PL semienok (ľanových, slnečnicových)
* 1 PL karobu
* 2 PL oleja
* 1 PL octu
* čerstvý medvedí cesnak
* pesto z medvedieho cesnaku
Postup:
Pripravíme si kvások z 0,5 l teplej vody, 1 PL trstinového cukru a 1 kocky droždia. Keď kvások nakysne pridáme ho do 1 kg špaldovej múky, pridáme 1 PL himalájskej soli, 1 ČL chlebového korenia, 2 PL ľanových a slnečnicových semienok, 1 PL karobu (svätojánsky chlieb), ½ ČL inulínu z topinambura pre krajšie nadýchané cesto, 2 PL oleja a 1 PL octu.
Cesto vypracujeme a necháme nakysnúť na teplom mieste asi ½ hodiny. Následne pridáme 1 ČL pesta z medvedieho cesnaku a za hrsť nadrobno nakrájaných listov z medvedieho cesnaku. Vypracujeme bochník, vrch cesta narežeme, aby nám počas pečenia chlieb dýchal a nepraskal, potrieme slanou vodou a dozdobíme rôznymi semienkami podľa chuti. Pečieme prvých 10 minút pri teplote 200 stupňov a následne 50 minút pri teplote 180 stupňov. Chlebík krájame až po vychladnutí.
Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás, nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela. A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky.