Keďže okrem papiera milujem aj fotenie jedál, rada by som Vám predstavila niečo z mojej tvorby. Touto svojou malou časťou sa spolupodieľam na blogu o varení Moja Kuchyňa. A ako súvisí fotenie jedál so SaShe? Vecičky odtiaľto ľahko využijem aj ako dekoráciu na fotenie.
A tu je sľúbený recept na Škoricový trhací "chlieb"
Na cesto potrebujeme:
375g múky hladkej
50g cukru
7g sušeného droždia
štipka soli
60g rozpusteného masla
125ml mlieka (alebo 75ml mlieka a 50g vody ak robíme kvások z droždia)
2 vajcia
1 lyžička vanilkového extraktu (napr. z Marks & Spencer)
Na náplň
200g kryštálového cukru
2 čajové lyžičky škorice
1/2 čajovej lyžičky muškátového orechu
1/2 čajovej lyžičky mletého nového korenia (tajná prísada, nemusí byť)
60g rozpusteného zhnednutého masla
Postup:
Keďže používame instantné droždie, netreba si zarábať kvások a cesto vykysne. Ak si však chcete byť istí, pokojne najprv zmiešajte droždie, vodu a štipku cukru a nechajte 10 minút oddýchnuť. Toto cesto je veľmi jednoduché na prípravu. V dvoch nádobách premiešame zvlášť suché a mokré prísady. Čiže múku, cukor, droždie, soľ do jednej misky a mlieko, vajcia, vanilkový extrakt a rozpustené maslo do druhej.
Prísady dobre premiešame a nakoniec dáme do jednej nádoby a vytvoríme cesto. Necháme vykysnúť pri izbovej teplote asi 60 minút. Medzitým si pripravíme maslo tak, že ho necháme pomaličky rozpustiť a zhnednúť, čo mu dodá fantasticky orieškovú vôňu. Zvlášť premiešame cukor s koreninami.
Po vykysnutí cesto rozváľame na veľký obdĺžnik, potrieme maslom a posypeme cukrovou zmesou. Cesto nakrájame na 7cm vysoké pásy, poukladáme na seba, nakrájame a poukladáme do formy. Necháme kysnúť ďalších 50-60 minút vo forme. V žiadnom prípade nedávajte bochník hneď piecť. Ak ho nenecháte druhý krát vykysnúť, bude tuhý.
Pečieme v rúre predhriatej na 170 stupňov 30-50 minút. Áno, veľmi nepresný údaj. Každý máme inú rúru a každému cesto inak vykysne. Prepečenie treba kontrolovať špajdľou.
Ak chceme recept ešte vylepšiť, môžeme zmiešať hrudu masla s niekoľkými lyžicami cukru a štipkou škorice a vytvoriť škoricový karamel, ktorým bochník polejeme (prísady od oka, nie sú v recepte). Ak máme karamel príliš hustý, môžeme ho zriediť mliekom a znovu prevariť do žiadanej konzistencie.
Podávame teplý ku káve a čaju. Spotrebujeme ideálne ešte v deň prípravy.
Dobrú chuť praje ArtStore a Moja Kuchyňa! :)