Už dlhšiu dobu sa v našej rodine „boríme“ s citlivosťou zubov. Manžel používa rôzne kvalitné zubné pasty, kupujem nám obom tie najlepšie kefky, no dokým nezačala trápiť precitlivenosť i mňa, nič som v tejto oblasti nepodnikala. Nie že by mi bola bolesť mojej polovičky ukradnutá, no ako sa hovorí, šusterove deti chodia bosé. Tak sa aj manžel musel "uskromniť" s ponukou v obchodoch.:)
Dnes však už používa na striedačku kvalitnú kupovanú zubnú pastu a tú odo mňa.
Spoločne sme sa prednedávnom rozhodli urobiť fotonávod na prípravu pasty i pre Vás. Čas na jeho zverejnenie však dlhšie nebol, no dnes prišiel.:) Recept mám od skvelej blogerky Aleny Thomas, ktorá vydala perfektnú knihu receptov Děláme si to doma sami. Vrelo odporúčam.
Množstvo jednotlivých ingrediencií som prispôsobila svojim potrebám. Urobila som si tentoraz pasty o trochu viac, nech ju nemusím vyrábať každú chvíľu. Dátum spotreby závisí od expirácie jednotlivých zložiek, takže mám času a času pastu vypoužiť.:)
Na jej výrobu som potrebovala 6 poriadnych lyžíc kvalitného panenského kokosového oleja, 13 tabliet stévie, polovičku kávovej lyžičky himalájskej soli a 13 kvapiek kvalitného mätového esenciálneho oleja.
Na začiatok som v mažiari podrvila 13 tabliet stévie. Stévia je výbornou zložkou pre tých, ktorí majú radi, ak je pasta trošičku na jazyku chutná.:) Kto nepotrebuje cítiť sladkú chuť, môže túto ingredienciu pokojne vynechať. Stévia je však výborná alternatíva najmä pre deti, pretože je bez kalórií. Napomôže deťom vytvoriť si k čisteniu zúbkov pozitívny vzťah aj bez toho, aby ich nejak zdravotne zaťažovala.
Potom som do mažiara pridala trošku himálajskej soli, ktorú som podrvila na najjemnejší prášok. Pri tejto ingrediencii sa názory jednotlivcov rozchádzajú, preto považujem za potrebné informovať aj o argumentoch "druhej strany".:) Niektorí soľ zaznávajú, kvôli skutočnosti, že pri dlhodobom používaní môže mať negatívne účinky na zubnú sklovinu. Ja s ňou mám len pozitívne skúsenosti, no každý máme zúbky iné, preto nechávam na Vaše zváženie či soľ použijete. Recept sa pokojne zaobíde aj bez nej. Ja ju však používam, pretože mi pri krátkodobom užívaní (cca 1 mesiac) a pri striedaní s inou zubnou pastou neprekáža, práve naopak. Krásne mi zúbky bieli a zbavuje ich zubného kameňa.
Do kastrólika som vložila 6 lyžíc kokosového oleja a nechala ho rozpustiť na slabom plameni (pozor, olej nemá vrieť, je potrebné ho iba zohriať). Kokosový olej pomáha bieliť zuby a prispieva k dobrému stavu ďasien a má tiež antibakteriálne účinky.
Po rozpustení oleja som sporák odstavila.
Do oleja som nasypala pripravenú práškovú zmes a poriadne premiešala, nech ingrediencie olejom prejdú. Na záver som do oleja nakvapkala 13 kvapiek mätového oleja pre sviežy dych, tlmenie drobných raniek a zápalov. Zmes som opäť premiešala.
Napokon som budúcu pastu naliala do troch kelímkov a nechala v chlade vytuhnúť.
Hotovo! A teraz sa už len s láskou o zúbky starať a nezabudnúť si ich čistiť.:)
Krásny večer Vám praje
Antoinette
foto: jean
úpravy: Antoinette