Domov » Žurnál+ » Autor: Katarína Kubovichová

Žurnál+

Náš kváskový chlebík

Katarína K. » Osobné Blogy / 2014-03-25 09:59:06 /  25 komentárov / 52 lajkov

Nie je chlieb ako chlieb. O tom tu už pred časom písal Pohan. Ja Vám chcem predstaviť náš kváskový chlebík, mnoho ľudí si ho mýli s klasickým chlebíkom, do ktorého idú kvasnice. No do tohto chlebíka ide origoš doma zarábaný kvások. Ten náš má už vraj 20 rokov a je ražný.

Prišiel k nám veľkou cestou z Prahy do Košíc, z Košíc do Vrútok (kde bývame) a pokračoval ďalej:) Odvtedy pečieme len takýto kváskový chlebík. Predtým sme piekli z kvasníc, no nie pravidelne.

Kvások je malý zázrak, žije si svojim vlastným životom, stačí mu pred pečením dať papať ražnej múky tak do 3/4 sedemdecky a  zmiešať s prevarenou vychladnutou vodou a čakať, čo sa bude diať. Asi za dve hoďky nabuble a môže sa zarábať cesto.

Na cesto potrebujeme:

1 kg celozrnnej ražnej múky (ale môže byť pol kila tejto a pol kila pšeničnej)

7 dcl prevarenej vychladnutej vody

3 lyžičky morskej soli

kvások skoro z celého pohára (trochu si ponecháme na dne pohára, aby sme mohli nabudúce kvások oživiť)

za 2 hrste pomletých orechov a semien (mak, ľan, sézam, slnečnica, madle, vlašské orechy, lieskovce, konopné semená a pod..mak nemeleme:)

bylinky a koreniny podľa chuti (majoránka, tymián, rozmarín, kôpor, rasca, bazalka, oregano)

Rôzne experinty, čo sa týka prísad, sú vždy vítanou zmenou a posunom vo vylepšovaní chuti!! Ak je libo, kľudne aj cibuľka, varené zemiaky, olivový olej, olivy a pod. My sme už vyskúšali asi všetko čo sa dalo :))

Nezabudneme kvásku dať papať, asi do štvrtiny pohára zarobíme hustú kašu. Celý čas práce s kváskom používame drevenú lyžicu!!

Všetko spolu zamiesime v mise. Nachystáme si jánsku misu (alebo hlboký plech, no jánska misa je na to ako stvorená), vystelieme ju papierom na pečenie. Cesto do nej vyklopíme, potrieme ho prevarenou vodou, necháme pod plátenkom odpočívať 5 - 6 hodín, môže to byť však aj celá noc. Cesto zatiaľ pekne kysne.

 A keď ideme už piecť, sporák vykúrime na 250°C, pečieme 15 minút,potom znížime teplotu na 175°C a pečieme 1 hod a 15 minút. Keď dopečieme, hneď vyberáme aj s misy, dávame na varešky vychladnúť. To preto, aby mohol aj zospodu dýchať. Môžeme ho potrieť vorčestrovou omáčkou, alebo olivovým olejom a cesnakom zarobeným v troche vody.

Takýto chlebík balíme do ľanového plátenka, nájdete u Pohana a chlebík nám vydrží aj týždeň a žiadne nepekné zelené škrny nemajú na neho šancu. Nezabudneme sa o chlebík podeliť s priateľmi ;)

A čo si ešte na našom chlebíku pochvaľujem je to, že ho pečie môj drahý.


Slniečka na Vaše líčka:)

PS: Ak má niekto z Vás zálusk na kvások, radi pošleme. Vydrží aj zaslanie poštou, máme vyskúšané ;)

 

Komentáre

Pohan no ten je nádherný! klobúk dolu! raz, keď budem veľká, budem aj ja piecť kváskový chlebík :-)

2014-03-25 10:11:532x

Amalia Vďaka. Však ty už vieš piecť chlebík. Keď teda budeš veľká, pošlem ti kvások :))

2014-03-25 10:16:001x

rathrak uuu krasa :)

pre mna by bol kvasok ako taky maly splneny sen :)

2014-03-25 10:41:431x

DH ja mám tiež záujem o kvások - dal by sa u Vás kúpiť ? chcem vyskúšať upiecť tento chlebík, lebo jeho vôňu cítim aj cez monitor - musí byť úžasný - ďakujem

2014-03-25 11:11:042x

Hanulina Mňam, ten musí byť dobrý, ale hlavne úžasne vyzerá...

Ak by ste nevedeli kvások zohnať, dá sa kúpiť aj tu na SAShE. Ja ho mám od Marianka-art, len neviem, či ho má stále v ponuke. Kvások u nás býva už skoro dva roky - také ďalšie domáce zvieratko. Nároky na kŕmenie má niečo medzi rybičkami a hadom.

Druhá možnosť je nájsť si ho na kváskovej mape niekde v okolí bydliska (väčšina tam zaregistrovaných ľudí ho daruje za úsmev).

2014-03-25 11:28:551x

Hanulina A ešte mám otázočku na autorku - keď dávaš do vyhriatej rúry studenú jánsku misu s cestom, nepraskne ti (tá misa)?

Ja predhrievam misu aj s vrchnákom a do horúcej vysypem cesto, ale je to vždy hazard s popáleninami...

2014-03-25 11:34:32

ZelenaPani Kvások si môžete spraviť aj doma. Ja som si ho robila sama. Vôbec to nie je náročné, potrebujete len ražnú múku a vodu. Recepty na výrobu kvásku sa dajú nájsť na nete. Chlebík vyzerá krásne, Amalia.

2014-03-25 11:59:203x

ByMe Ja tiež robím kváskový. Moja svokra tvrdí, že taký dobrý chlieb si pamätá z detstva :)

2014-03-25 12:01:281x

MakaArt Uau, vyzerá skvelo ;-)

2014-03-25 12:01:45

Zzitka To je úžasné, práve som dopiekla ten od pohan, vďaka, ale tento vyzerá tiež dobre, vyskúšam, vďaka ....

2014-03-25 12:06:401x

FeltBet och, mňam, ja som sa musela kváskového chlebíka vzdať, nerobil mi dobre...a keď po mesiacoch padlo rozhodnutie, že chlebík už piecť nebudem, aspoň na istú dobu, ešte aj Bohuš - môj vlastnoručne vypestovaný kvások mi zomrel. Zrejme chudák tušil, že čo ho čaká :D

2014-03-25 13:01:59

Pohan amalia, vďaka, tvoju ponuku naisto využijem :-) viem veru viem chlebík piecť, avšak v mojom terajšom tempe mám stále pocit, že na ten kváskový nie je dosť času... treba však pripomenúť, že je to asi najzdravší chlebík... a z toho mi vyplýva, že si ten čas už chcem nájsť :-) ByMe, jedla som ho pár krát u známych a tiež tú chuť poznám a to som ešte celkom mladá... aspoň sa mi to tak zdá :-)... pravdepodobne ešte v čase môjho dectva niektoré pekárne piekli kváskový...

2014-03-25 13:27:54

Amalia Jéj, aká debatu s tu rozbehla..to ma teší :) Hanulina, pravdu máš s tou mapou, ja som ju videla už dávno dávno a som zabudla na ňu..pripájam link: http://www.kvasok.sk/kvaskova-mapa/ Tak tu nájdete z okolia kvások a môžte sa s majiteľom kvásku dohodnúť na odobratí :)

Alebo môžete vyskúšať aj doma si zarobiť ako píše Zelená Pani, tiež si myslím, že by to nemalo byť také ťažké. A čo sa misy týka, je izbovej teploty a tak putuje aj do trúby..a pečieme bez vrchnáku.

Pohan, muž aj chcel aby som napísala, že kváskový chlebík je veľmi zdravý..je, nelepí tak črevá (aspoň nám tak dobre účinkuje:) no myslím, že každý doma s láskou pečený chlebík je zdravý ;) Hlavne si tam môžete pridať veci podľa svojej chuti a viete, čo jete.

2014-03-25 14:43:322x

FeltBet a ešte ma napadla jedna vec, to že na kvások treba používať iba drevenú lyžicu je len mýtus, neviem prečo, možno preto že v minulosti nemali iné ako drevené lyžice? neviem :)

2014-03-25 14:52:17

Amalia U nás si kvások vypýtal miešanie len drevenou lyžicou :)) tak to cítime, tak to tak robíme. aj šaláty papáme a miešame drevenými lyžicami ;)

2014-03-25 15:17:521x

FeltBet ja tiež rada papám drevenou lyžicou :) a hlavne také halušky fajnové :) to ja len tak, aby sa niekto nebál naberať kvások aj normálnou lyžicou, že sa tým nič nepokazí a kvásku to neuškodí :0

2014-03-25 16:30:571x

Amalia hej hej, pravdu máš :)) a na halušky si mi slinu urobila :))

2014-03-25 17:10:00

ALZBETKA Krásny a isto aj vynikajúci chlebík, krásne fotky, ďakujeme, amalia, ako sa na chlebík urobiť ten obrázok prosím?

2014-03-25 20:08:59

SIGEL Tak som pri tomto žurnáliku zrelaxovala, vďaka....

2014-03-25 20:21:08

Amalia Som rada SIGEL :) Ďakujem ALZBETKA, ten obrázok (svargu) urobil muž obyčajnou drevenou paličkou..vydlabal ho tam, keď cesto vyklopil do misy..cesto ešte nakyslo, tak aj obrázok získal viac na reliéfe. A teraz máme chlebík so znakom Peace :))

2014-03-25 20:40:091x

ALZBETKA Ďakujem amalia si zlatá:-)

2014-03-25 20:58:03

LightAndAngels jeej, pekný chlebík :)... my si tiež pečieme svoj kváskový chlieb ražný, resp. špaldovo-ražný s rôznymi semienkami a inými vylepšeniami :)... máme pekárničku chleba /špeciálnu, ktorá má elektroniku upravenú na prípravu kváskového chleba/, v nej sa cesto zamiesi raz-dva, potom v nej 10-12 hodín kysne a potom ho v nej upečieme :) /väčšinou cesto urobíme večer, do rána kysne a ráno ho upečieme/... zdravý a veľmi chutný :)...

Napadlo ma pri čítaní žurnáliku a komentárov pár vecí, možno to bude niekomu na prospech:

1. nám (x-krát odskúšané) stačia na cca 0,6 kg múky 2 polievkové lyžice kvásku, takže na takýto kilový by 3 lyžice úplne postačili (môj názor), aby dobre vykysol.

2. Kvások sa môže pokojne naberať aj kovovou lyžicou, nič sa mu nestane. Jeden český expert na pečenie kváskového chleba (venuje sa tejto problematike roky na vysokej úrovni, poriada aj kurzy pečenia kváskového chleba) tvrdí, že "kvások netreba rozmaznávať, aby nezlenivel" :) - potvrdzujem, čím menej ho "rozmaznávame" tým sa mu darí viac :).... ja kvások vždy naberám kovovou lyžicou a no problema...

3. kvások si človek pripraví aj doma sám - to súhlasím s dámami predo mnou - ale na začiatok, zvlášť ak si niekto nie je istý sám sebou alebo na začiatok chce vidieť ako to vôbec vyzerá, nie je vôbec na škodu ho dostať od niekoho "skúsenejšieho", predíde tak možnému sklamaniu z možného neúspechu)...

4. kváskový chlieb by mal kysnúť minimálne 6 hodín, aby sa stihli v ňom udiať biochemické reakcie, ktoré sa udiať majú a bol ľahko stráviteľný (naša skúsenosť je, že ho nechávame kvasiť cca 10 hodín... niekedy o niečo dlhšie, no 12 hodín je maximum)...Na vysvetlenie úryvok z jedného textu o tom, prečo je zdravé konzumovať práve kváskový chlieb:

"V mouce je totiž přítomna látka s názvem kyselina fytinová, která může spolu s dalšími minerály vytvářet velmi těžce vstřebatelné sloučeniny ve střevech a zároveň odvádět z těla minerální látky. Kváskový chléb na rozdíl od chleba z droždí dlouho kyne. Díky tomu a díky přítomnosti kyseliny mléčné se zcela rozloží fytin přítomný v mouce. Dlouhá doba kynutí způsobuje přirozenou fermentaci, během které se bílkoviny rozkládají na aminokyseliny a tím je kváskový chleb lépe stravitelný a mnoho minerálních látek se stane teprve po dlouhé fermentaci pro člověka využitelnými. Díky kvásku se v těstu nachází i aminokyseliny, které nebyly v původním zrnu, například enzymy, které přeměňují komplexní molekuly na "jednodušší", které tělo dokáže lépe přijmout

a využít. Chléb upečený s pomocí kvásku má příjemně nakyslou chuť a je i výrazně lépe stravitelný. U chleba z droždí probíhá kynutí rychle (pro snížení nákladů), což způsobuje, že fytin není dostatečně rozložen. Zatěžuje organizmus, nadýmá a odvádí z těla důležité minerální látky jako vápník, zinek či hořčík."

PS: A takto sa dá zarobiť cesto v pekárničke chleba určenej na kváskový chlieb (je tam aj recept, no určite má každý človek iný pomer surovín vo svojom overenom recepte na kváskový chlieb, aj my máme svoj odskúšaný pomer ingrediencií, ktorý je iný, než vo videu, ale tak pre prehľad je myslím, fajn si niečo také pozrieť): https://www.youtube.com/watch?v=Z_NFPG-Urxc

2014-03-26 01:23:061x

Amalia Ďakujem LightAndAngels za koment, určite to pomôže. Našla som recept na výrobu kvásku, ak má niekto chuť vyskúšať si zarobiť kvások doma: http://dobreazdravo.sk/zalozenie-kvasku/

A ešte dodám, ak by to niekomu nevyšlo s doma urobeným kváskom, alebo je ďaleko od neho majiteľ kvásku na kváskovej mape, rada pošlem.V takom prípade mi napíšte správu a ja kvások nahodím do ponuky, len za cenu poštovného a preto do ponuky, aby to bolo férové voči SAShE. Pekný deň všetkým :)

2014-03-26 07:56:30

MeineKunst Tak toto by zaujímalo môjho manžela, už dvakrát sa pokúšal kvások vyrobiť, ale nejak sa mu to nepodarilo, takže stále pečie s droždím...

2014-03-30 22:31:41

Amalia Ak sa nedarí, treba pozrieť do vyššie spomínanej kváskovej mapy, či máte na blízku niekoho, kto ochotne kvások poskytne, alebo ak je ďaleko, radi pošleme my :)

2014-04-01 00:27:01

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

U
Amalia
Amalia
1038 predaných ks, 442 hodnotení

Šijeme kožené a plátené tašky, peňaženky a iné drobnosti. Našim zámerom je okrem jedinečnosti, ponúknuť trvácnosť, kvalitu a ohľaduplnosť voči prírode.

Naša galéria sa sťahuje! Postupne budú veci na tejto stránke ubúdať. Hľadajte nás na známej sociálnej sieti:)

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »