Domov » Žurnál+ » Autor: Alzbeta Andrasikova

Žurnál+

Vyschýna vám chlebík v ľane?

Alzbeta A. » Tvorba / 2018-10-04 17:20:01 /  11 komentárov / 71 lajkov / 2091x zobrazený

Ručne tkané ľanové plátno je už stáročia overený prírodný materiál v spojení s odevom, bytovým textilom. Tým, že je nefarbené a chemicky neupravované, patrí medzi 100% prírodný produkt s vysokou morálnou hodnotou, každý kúsok plátna rozpráva svoj vlastný príbeh, príbeh rodín, príbeh tradícií.

 

 

Aj vy už máte doma svoje ľanové vrecúško na pečivo a s láskou si pečiete svoj vlastný kváskový chlebík? Alebo si ho kupujete? Stane sa vám, že vám v ňom začína chlebík vyschýnať?

Áno, ľanové plátno je dostatočne pevné, hrubé, sľubuje nám, že pečivo v ňom vydrží dlho čerstvé, no povedzme si úprimne, že nemôžeme očakávať, že na štvrtý deň z neho vyberieme chlebík ako čerstvo vytiahnutý z rúry. Priznajme si, že také zázračné vlastnosti nemá, no vyschýnať by v ňom pečivo rozhodne nemalo. Toto bola aj vaša najčastejšia otázka pri našom spoločnom stretnutí na SAShE v tržnici, preto som sa rozhodla aj pre vás všetkých, s ktorými som sa osobne nestretla, napísať pár rád ako tejto nechcenej situácii predísť. 

 

     

Viete si predstaviť ten pocit, keď si s toľkou láskou a radosťou doma upečiete svoj vlastný chlebík, všade to neodolateľne rozvoniava, až ho máte okamžite chuť zjesť a rýchlo si z neho odkrojiť, ach, tú vôňu cítim aj cez monitor počítača. Chlebík necháte vychladnúť a až tak ho vložíte do vášho ľanového vrecka. Ešte teplý sa odkladať do vrecúška neodporúča, i keď je zabalený v plátne, mohol by sa jemne spariť.

 

 

Nebojte sa ľanu! Akú osobnú skúsenosť máte vy?

Ak vám vaše pečivo a chlebík začína v ľanovom vrecku vyschýnať, máte  pravdepodobne doma suchšie prostredie a v miestnosti suchý vzduch, stáva sa to hlavne vo vykurovacom období, alebo pri vysokých vonkajších teplotách a horúčavách.

Čo robiť v takýchto prípadoch? Verím, že ste sa s tým už stretli aj vy a práve vtedy to netreba vzdať, trpezlivosť ruže prináša, poznáte to, však?

Chlebík a pečivo v ľanovom vrecúšku vyskúšajte zavrieť do dreveného chlebníka, ktorý dobre tesní, t.j. nemá v lištovaní medzierky. Neodporúčam ho dávať do uzatvárateľných nádob z plastu, to sme ho mohli potom nechať aj v plastovom vrecku.

V prípade, že drevený chlebník nemáte, nemusíte ho hneď kupovať, môžete vrecúško s pečivom zavrieť do rúry na pečenie, tá tesní dokonale.

Ak máte zaužívané potravinové skrinky, šuplíky, vložte vrecko ešte do sklenej nádoby s vrchnákom, myslím, že v každej domácnosti sa nájde klasická jenská misa alebo hlinená nádoba.

Ani v jednom príklade ste sa nenašli a nepomohlo to? Nezúfajte, stačí keď svoj s láskou upečený chlebík vložíte vo vrecúšku do sklenej nádoby, zavriete do skrinky a pridáte do misy k vrecúšku ešte jedno jabĺčko.

 

 

V každej domácnosti je to špecifické a čo platí v jednej, v druhej nemusí. Nebojte sa vyskúšať, čo z toho pomôže práve u vás a napíšte mi. Ak pečiete z kvásku, tak viete, že kvások je živý organizmus a rovnako je to potom aj s vaším chlebíkom. Ľanové vrecko je z čiste prírodného materiálu a tak v spoločnej kombinácii a spolu s prostredím pracujú. Netreba to vzdať a ak ešte stále váhate nad kúpou prírodného ľanového obalu na vaše voňajúce pečivo, odporúčam zo začiatku vyskúšať jednoduché ľanové vrecúška aj vo väčšom rozmere, tak viete chlebík zabaliť spoľahlivo do viacerých vrstiev, dostupné ich môžete nájsť TU. Medzi veľmi obľúbené výrobky sa zaradili aj kuchynské utierky z ručne tkaného plátna a aj do nich viete chlieb a pečivo rovnako spoľahlivo zavinúť, nájdete ich TU.

 


 

 

Aký je váš zaručený recept a trik?

Smelo mi napíšte, niet nad spätnú väzbu, som tu pre vás a verím, že mnohí z vás ste sa o tom mohli presvedčiť, že kúpou ľanových výrobkov ak je potrebné, môj vzťah a záujem o vašu spokojnosť nekončí. Tí, ktorí ma už poznáte, mohli ste postrehnúť, že moje meno na SAShE Kikasa sa zmenilo na Abreadbag. Prečo? Potrebovala som už spojiť značku, tú, pod ktorou oficiálne vystupujem a ktorej sa venujem. Moje meno na SAShE Kikasa bola moja prvá registrácia pred 8 rokmi, vtedy som ešte netušila, že sa stanem predajcom na SAShE. Začalo to pred dvomi rokmi a bolo to potrebné už spolu zosúladiť. 

Prajem vám tie najkrajšie a najfarebnejšie jesenné dni ♥

foto: ja a moja šikovná foodblogerka Majka Šimková z La Petite Mary
  

Komentáre

elgrav Ďakujem za cenné rady a prajem veľa úspechov;-)

2018-10-04 08:20:481x

sophie27 Kvaskovy chlieb pečiem cca dva roky, učila som sa ako samouk, kvások som si tiež vypestovala sama...teraz už pracuje spoľahlivo aj keď v čase jeho"puberty" sme si užili spolu svoje 8);). Mne osobne sa osvedčilo piecť hydratovanejsie cesto a hlavne nechať chlebík v osatke kysnúť pomaly v chladničke aspoň 10 hodín... pri pomalom finálnom kvaseni je po upečení chlebík mäkký aj na tretí deň, nevyschne, uskladneny je zabalený v dvoch bavlnenych utierkach v chlebíku.

2018-10-04 08:41:336x

VronyK tiez peciem kvaskovy chlebik, balim ho do hrubeho lanoveho vrecuska a davam do chlebnika. Je pravda, ze zostava dlhsie makky, ale vrecusko nasava vlhkost z chleba a drzi si ju (asi preto aj zostava makky) cize sa mi zoparkrat stalo, ze chlebik chytil plesen. Preto sa snazim raz za den-dva vrecusko nechat preschnut, kym don chlebik opat vratim.

2018-10-04 11:57:432x

folki krásne fotky!

2018-10-04 18:03:421x

Abreadbag @elgrav veľmi pekne ďakujem :) a podobne i ja želám veľa úspešných dní, @sophie27 @VronyK veľmi ma potešili aj vaše komentáre a osobné skúsenosti, presne na to som myslela pri písaní :-) že je to v každej domácnosti špecifické a neplatí len jeden návod a jedna rada u každého rovnako. Veľmi ma teší, že ste si aj vy našli svoj spôsob. @VronyK skúste do chlebníka vložiť mini vrecúško, aj papierové so zrnkami ryže, malo by to pomôcť , no o tom mal byť ďalší žurnál na pokračovanie. @folki veľmi sa teším, že sa fotky páčia, ďakujem :-)

2018-10-04 18:43:36

slovfolkhanka Ľanové plátno je super. Ja ho používam na posteľ. Nemám ho ako upevniť, tak vždy ho ráno nájdem na zemi a starostlivo si ho znovu vyrovnám. Ešte je pod ním bavlnená vrtva plachty. Ako aj bavlna má ľan trošku väčšiu prašnosť. Mne to nevadí, ale alergen môže byť. Ale to už asi môže všetko. Pravý material, alebo umelý zistíte ľahko - umelé v pračke nepúšta farbu, ale material je to nič moc. Nedávno som také niečo kúpila a zloženie som tam nenašla. Páčil sa mi vzor. Zmiešajte s bielym v práčke a nič sa nestane. A aké reklamy na obchod idú. Ak bolo plátno zavreté niekde v staršej truhlici môže mať fliačky po plesni, ja som trošku strekla Savo. Na chlebík používam vždy zaručenú chladničku. Na mojej mini linke ho ani nie je kam dať a vydrží zabalený v chladničke dlhšie, aj keď sa to možno zdá zvláštne. Ako utierka je malý trik - na hubku vždy dávam saponát a štipku octu. Po par riadoch znovu. Opláchnem, dám na kovovú mriežku zo starej chladničky na veľkej tácke a do stojana na taniere. Príbor do pohára. Nič potom netreba utierať, žiadne bodky od vápnika vo vode tam nie su. Umývačka tiež vysuší, ale mne do bytu nevojde. Ešte mám ušitú ľanovú nákupnú tašku. Super je. Do rúčok dám gumičky a nesie sa ako pierko. Na plachte sa mi stáča jeden kraj, asi je dobré ho prešiť na stroji. Inak je to večný a nestarnúci material. A prať ho netreba tak často, pokiaľ sa zrovna neobleje kávou. Ďakujem za temu, za rady aj za fotky.

2018-10-04 21:49:131x

Lisbet držím palce , Beti, tvojej tvorbe od začiatku a teším sa že zvyšuješ povedomie o tejto úžasnej tkanine, nech to beží takto krásne aj naďalej :)

2018-10-05 06:37:091x

LegaCandles skvelé tipy...aj my máme ľanové vrecko na chlebík a veru kupovaný nám takmer vyschol, ale skúsime niektorú z možností a verím, že budeme mať chlebík v ľanovom vrecúšku čerstvý :-) ďakujem!

2018-10-05 10:42:141x

Dunkelwolke Ja dávam pečivo do mrazničky. Chlieb si vopred nakrájam na plátky,lebo v mrazenej forme sa ťažko odkrajuje. Pečivo po rozmazení je také, v akom stave som ho dávala zmraziť.

2018-10-05 12:19:203x

Abreadbag @lisbet milá Alžbetka, ďakujem ti veľmi pekne a rovnako aj tvojej ľanovej tvorbe @lisbetlinen teší ma, že nás je tu viac ♥

@legacandles @dunkelwolke @slovfolkhanka veľmi ma potešili vaše komentáre

2018-10-05 16:37:121x

MirianaOli Perfektné rady, super žurnál:)

2018-10-06 10:05:011x

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
Abreadbag
Abreadbag
2078 predaných ks, 832 hodnotení

Jedinečný bytový textil, ľanové vrecká, ľanové obrusy, ľanové posteľné obliečky, ľanové utierky, ľanové prestierania vyrobené a šité na Slovensku z certifikovaného 100% ľanu a ručne tkaného ľanového plátna, s láskou k tradíciám a prírode

Milí moji zákazníci.
Faktúru za zaplatený tovar nájdete v elektronickej podobe hneď pri vašej objednávke na SAShE, ďakujeme, že môžeme spoločne takýmto spôsobom chrániť našu prírodu a životné prostredie ♥

OD 06.08.2020 JE NAŠA DIELNIČKA ZATVORENÁ DO 17.08.2020, VŠETKY OBJEDNÁVKY POČAS TÝCHTO DNÍ BUDÚ ODOSLANÉ A PRIPRAVOVANÉ PO 18.08.2020 ĎAKUJEM VÁM ZA POCHOPENIE.


Pôvodné meno kikasa

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - Vrecúško na chlieb z ručne tkaného ľanu 45x29 - 8055649_Vrecúško na chlieb z ručne tkaného ľanu 45x29 by Abreadbag
 2 komentárov
 Páči sa 73 ľudom
7,80 €
 - Utierka z ľanového plátna - 8248278_Utierka z ľanového plátna by Abreadbag
 3 komentárov
 Páči sa 96 ľudom
7,- €
 - Utierka z ľanového plátna - 10594676_Utierka z ľanového plátna by Abreadbag
 5 komentárov
 Páči sa 116 ľudom
8,50 €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »