Domov » Žurnál+ » Autor: Adriana Gregor

Žurnál+

Tradičný jablkový koláč

Adriana G. » Blogy / 2017-11-01 06:55:01 /  25 komentárov / 87 lajkov / 1379x zobrazený

Jeseň tento rok nezaváhala a rozbehla sa nám oproti pomerne rýchlo. Posledné padajúce jablká signalizujú chladné rána a sezóna sa pomaly končí. Aj počas tohtoročnej boli v našej rodine obľúbené dva druhy koláčov, jeden tradičný slovenský a jeden francúzsky. Dnes sa s Vami podelím o ten Náš.

Najlepší jablkový koláč robí moja mama (áno to je ona). Recept naň má od svojej mamy, mojej nebohej starkej Amálky. Dodnes máme archivovaný originál na starom zožltnutom papieri, napísaný krasopisne písaným písmom.

Storočie sa zmenilo, zvyky sa menia tiež a tak sa s Vami všetkými môžem touto formou podeliť o náš starý rodinný recept. Tu je, nech sa páči:

450 g múka /250 polohrubá, 200 hladká/
150 g práškový cukor /dávam cca 60/
1 ks prášok do pečiva
2 ks vajcia
1 ks vanilkový cukor
4 PL vlažné mlieko
250g Hera nastrúhaná
1500 g jablká, škorica podľa chuti

Zmiešame múku, PDP, práškový cukor, vanilkový cukor a pridáme vajcia a vlažné mlieko. Všetko spolu pekne premiesime. Nastrúhame Heru a zapracujeme do cesta ktoré následne rozdelíme na 2 rovnaké časti. Prvú časť cesta vyvaľkáme a prenesieme na vymastený a múkou posypaný plech. Na spodný plát uložíme nastrúhané jablká, pridáme škoricu. Na ochutenú zmes jabĺk rozložíme druhý vyvaľkaný plát cesta a vidličkou ho poriadne popicháme, nešetríme ho.

Rúru predhrejeme na 220 st. (individuálne) a pečieme pri tejto teplote asi 5 min., potom teplotu stiahneme cca na 180 st. a pečieme zhruba daľších 25 minút.

Po upečení necháme vychladnúť, rozkrájame a podávame.

Ak ste sa rozhodli, že si koláč upečiete, prajeme Vám k nemu dobrú chuť.

Adriana & Viera

Komentáre

KetyS Díky za recept, koláč jsem už několikrát pekla již podle dříve zveřejněného receptu :) a koláč je skvělý :) (recept už umím zpaměti) Přeju pěkné dny M.

2017-10-15 15:31:18

bublinocka mňam, tento ľúbim :)

2017-10-15 16:14:24

Momino ach jaj....:)) to je krasa...

2017-10-15 17:02:00

jewart toto je mňamka môjho manžela :-)

2017-11-01 07:23:18

KaterinK Určitě vyzkouším

2017-11-01 07:32:50

Anulienka1 Krásne ruky...koláč určite chutí výborne.

2017-11-01 08:00:491x

Skyrra Mňam, hneď som na neho dostala chuť! Asi si ho aj urobím ;). Akurát odporúčam Heru (a celkovo iné palmaríny) nahrádzať klasickým maslom, síce je trochu drahšie, no omnoho chutnejšie a zdravšie. Koláče robím už len s ním.

Margaríny sa vyrábajú z tých najnekvalitnejších olejov, výrobným procesom sa aj z nich odstráni všetko výživné a používajú sa škodlivé látky, ktoré sa z produktu úplne neodstránia. Už si nepamätám presne na čo boli palmaríny pôvodne vyrábané, ale na jedlo neboli... až časom sa preradili do kuchyne :/.

Ospravedlňujem sa za kulinársku vsuvku... :D.

2017-11-01 08:51:409x

MyMoo Jéé, presne tento recept mám od svojej babky :) Len používam klasické maslo namiesto stužených tukov.

Koláčik vonia tradíciou :)

2017-11-01 10:11:131x

SMART. tiež sa prikláňam k maslu a namiesto cukru ja dávam med, takže je úplne bez cukru... ale tradičný je tradičný a vyzerá veľmi chutne, krásne fotky k tomu! Ďakujeme za super žurnál!

2017-11-01 12:41:552x

slaninkova Tento koláčik je veru mňamkový! :-) U nás doma sa niekedy namiesto jabĺk so škoricou dáva aj tvaroh so škoricou alebo sa rovno urobí dvojaký :D :-)))

2017-11-01 13:00:51

MirianaOli Krásne chutný a voňavý žurnál:)

2017-11-01 13:15:21

ivajanotkova Ďakujem za tip, chcela som dnes spraviť palacinky ako dezert, ale nakoniec som sa pustila do tohto koláča. Lenže som zistila, že mám len veľmi malý kúsok masla, tak som dala do cesta kyslú smotanu. Teraz sa už koláč pečie, tak som zvedavá:-))

2017-11-01 13:33:072x

BeusBabicova Krása, presne taký robí mamina. Tento rok sme naň skoro zabudli. Ďakujem za inšpiráciu a pripomenutie. :)

2017-11-01 13:33:26

arin takýto robievam, je to veľmi "starý" a osvedčený recept... tiež ho mám od svojej maminy:-)

2017-11-01 13:49:41

Arabeya Mmmm, tento som už dlho nerobila..Dnes idem na to. Mňam..pekný žurnál a vďaka inšpiráciu. :)

2017-11-01 14:03:17

weim Mňam mňam :) aj my sme tento týždeň robili

2017-11-01 16:53:33

vanilika Aj ja mám takýto recept, ale vrch ešte potriem rozšľahaným vaječným žĺtkom. No toho roku nemáme jablká, len ich kupujeme. A z týchto to nie je "ono".

2017-11-01 20:51:48

evelin3004 Ahoj, aj mňa si veru navnadila :-), ešte čo to zostalo z neho, ale je vynikajúci :-)... A aj naša babka ho robievala a teraz mamka ho zvykne, ja som ho vlastne dnes 1x a vydaril sa veru parádne.... ďakujem za inšpiráciu :-)

2017-11-01 22:23:36

Vveronique Poznám, ale s maslom. Je veľmi dobrý.

2017-11-03 18:49:59

LightAndAngels ĎAKUJEM nesmierne za tento recept :)!!! Totiž tento koláčik som ešte ako malá jedávala u mojej starej mamy, no tá pred pár rokmi zomrela a recept odišiel s ňou... A ja som si asi pred týždňom spomenula z ničoho nič na tento koláčik, že taaak by som si ho ešte aspoň raz dala, lenže recept nemám (starej mamy som sa na to nespýtala kým žila - ma to ani nenapadlo kým žila)... a tak ako ma to napadlo, že by som si ho dala, no nemám recept, nechala som to tak a ďalej som to neriešila...a dva dni na to prídem na sashe a tu hľa Tvoj (Váš) žurnál - hneď som podľa obrázku vedela, že to je on, to je on - koláčik môjho detstva :)))! Veľmi som sa receptu potešila, no a včera som sa konečne dostala k tomu, aby som ho urobila.

Síce som vymenila ingrediencie za tie, ktoré používam ja:

namiesto cukru som použila panelu - sušenú trstinovú šťavu (do cesta aj na posypanie)

namiesto hladkej a polohrubej pšeničnej múky som dala len hladkú bielu špaldovú,

namiesto Hery som dala maslo

a namiesto prášku do pečiva som dala sódu bikarbónu (1 prášok do pečiva = 1 zarovnaná čajová lyžička sódy bikarbóny >> toto platí pre akýkoľvek koláč. Totiž prášok do pečiva je nezdravý, no sóda ho výborne zastúpi.).

Koláčik som urobila z 1 a 1/2 dávky (jeden a pol dávky), kedže ja mám veľký plech (väčší než sú bežné, môj má vnútorné rozmery 43 x 35 cm). Jabĺčka som mala z našej záhrady.

>> výsledok? Fantastický - MŇAM, mňam, mňam :)))... Ešte raz ĎAKUJEEEEEEM ♥♥♥

2017-11-06 00:38:332x

50arches Teší nás Váš záujem o koláčik

2017-11-06 13:26:45

I.DIY Krásny žunál, srší z neho láska k pečeniu, a tie vráskavé ruky hovoria o skúsenostiach. Určite si ho urobím, ale len z polovice, keďže žijem sama :)

2017-11-21 15:11:00

lomnicka Krasny zurnal! "nas" recept je velmi podobny a mam ho od maminej krstnej mamy.

2017-11-22 08:52:371x

mrncova Nadherne fotky, citit z nich vonu kolaca a ze bol peceny s laskou. Tesim sa na vikend ako ho upeciem. Dakujem :-)

2017-11-28 08:21:411x

Sima.ca Tento koláč je úplne super :) recept a fotky v ňom zbožňujem, rada sa k nemu vraciam znova a znova, ďakujem. U nás veľmi obľúbený, chutný a s príbehom :)

2019-08-30 06:53:33

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

P
50arches
50arches
471 predaných ks, 227 hodnotení

Reaguje do 2 hodín

.. doplnky z dreva a ľanu, poctivo a s láskou vyrobené na strednom Slovensku ♡

Vecičky nájdete

V žurnáli sú spomínané:

 - lopár okrúhly, S - 8349643_lopár okrúhly, S by 50arches
 3 komentárov
 Páči sa 111 ľudom
63,- €
 - misa masívna dubová, L - 11558425_misa masívna dubová, L by 50arches
 1 komentárov
 Páči sa 120 ľudom
80,- €
 - ľanová zástera zlatá + 2 ks utierky - 8581312_ľanová zástera zlatá + 2 ks utierky by 50arches
 2 komentárov
 Páči sa 94 ľudom
56,- €

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »