SAShE
SAShE - slovenský handmade design.




SAShE
Domov » Žurnál+ » Žurnál » Výroba syrov - tvaroh a olomoucké syrečky

Žurnál+

Autor

Dana T. | kreativnekurzy
Zdravím všetkých Kreatívcov. Vítam vás v mojom obchodíku, kde vám ponúkam materiály aj pomôcky na tvorenie. Rada vymýšľam rôzne kreatívne postupy a viem, že je niekedy problém zohnať materiál a doplnk...
Články autora (17) »
Predajná galéria autora (72) »

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

Výroba syrov - tvaroh a olomoucké syrečky

Dana T. » 2011-08-17 20:31:21 /  2 komentáre / 12 lajkov

Tvaroh patrí tiež medzi syry, v našich podmienkach sa tvaroh používa na "sladko",ale napr. na Balkáne používajú tvaroh viac na "slano".

Výroba tvarohu sa zdá veľmi jednoduchá, ale pri výrobe tvarohu z nepasterizovaného mlieka je nutné dodržať niekoľko pravidiel.

Ak chceme vyrobiť tvaroh, jemný "nátierkový"  postupujeme nasledovne.

Do mlieka o teploty okolo 18-20 stupňov pridáme  po dvoch hodinách  zopár kvapiek  syridla Fromass 220 TL/syridlo máme na Sashe, má kosher a halal certifikát/  a necháme zrieť 18-20 hodín pri teplote 20 st. C. Potom tvaroh nakrájame na cca 10x10 cm, aby sa oddelila syrovátka od sýreniny. Syreninu, tvaroh dáme do nejakej plachietky, ja používam už profi náradie, špeciálnu plachietku na syry, ale môžeme použiť aj gázovinu. Podotýkam, že pri výrobe akéhokoľvek syra je nutné dodržiavať maximálnu hygienu, tz. po použití náradia,  opláchnuť  studenou vodou a potom následne napr. octovou vodou, obliať horúcou vodou a pod. V žiadnom prípade neumývať saponátmi typu JAR, PUR a pod...úplne pozabíjate všetky dobroty organizmu potrebné v mlieku a následne aj v syre. Tvaroh necháme odkvapkať a následne ho dáme do ladničky. Do tvarohu primiešavam čerstvé bylinky a je to neskutočná pomazánka.

Ak chceme vyrobiť tvaroh, hrudkový, tvrdý postupujeme  nasledovne.

Mlieko necháme pri teplote 28-30 st.C  kysnúť. Po cca 20 hodinách nakrájame tvaroh na 10x10 cm a necháme hodinu odpočívať. Potom opatrne zamiešame a zahrejeme na teplotu 36-38 st. C. Tvaroh necháme klesnúť na dno, odlejeme syrovátku, tvaroh prelejeme do formy, alebo plachietky a mierne zalisujeme. Listovaním sa myslí, že formu, alebo plachietku zaťažíme, aby odtiekla syrovátka.  Získame tvaroh-syr, ktorý môžeme použiť aj na slano.

Tieto recepty mám vyskúšané a osvedčené, tvaroh má vždy rovnakú chuť a hlavne konzistenciu.

Kompletné návody a hlavne postupy , v prípade, že prepadnete domáce j výrobe syra, sa dozviete na našich kreatívnych kurzoch,ktoré sú uvedené na Sashe.

Sú v ponuke, Výroba balkánskeho syra, Výroba korbáčov, pareníc, Výroba francúzskych syrov.

Ešte jeden jednoduchý recept. Trošku smradľavý, ale chutný :)

Poznáte Olomoucké syrečky?

Recept: Do doma vyrobeného tvarohu, nemusí byť, môžete aj tvaroh kúpiť,ale nie je to ono....pridáme soľ a olomoucké syrečky, syrečky odporúčam rozmixovať v mlieku. Tieto dve zmesi dáme spolu, premiešame a dáme do formy napr.ako je na foto. Necháme v teple a keď už budeme "cítiť" olomoucké syrečky, tak je hotovo.  Stačí vybrať z formy nakrájať a Dobrú chuť.

Foto: Syridlo, forma na tvaroh, forma na tvaroh a olomoucké syrečky, syrárska profi plachietka-nezničiteľná.

Komentáre

veronica zaujimaveééé

mam jednu otazočku - kolko tvarohu asi dostanem z 1 litra mlieka?

2011-08-18 10:55:26
kreativnekurzy to záleží aké mlieko použijete, či kupované, tam je nutné pridať chlorid vápenatý, alebo z farmy tam, je výnosnosť sýreniny vyššia, alebo z automatu na mlieko. Výnosnosť tvarohu, sýreniny sa zvýši pridaním syridla. Z 1l mlieka cca 200 g tvarohu. Tvaroh z nepasterizovaného mlieka je voňavý a mierne nažltlý.
2011-08-18 11:56:46
Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.