Domov » Fórum » Handmade - nezaradené » Kopírovanie

Kopírovanie

Handmade - nezaradené

 
pletana | 2016-08-10 12:53:302x

Dievčatá ako veľmi Vám vadí kopírovanie,ako ho riešite a vyrovnávate sa tým.....čo je ešte etické aj na takomto portály a čo už mimo.....ocenila by som aj osobný príklad vďaka

JanaFabry | 2016-08-10 14:05:393x

Evka to neriešim, stráca sa tým len energia, nedaj sa tým ovplyvňovať. Kým sa nechráni značka, tak ti v tom nikto nepomôže. Moja rada len tak na okraj :-)))

Horalist | 2016-08-10 15:48:331x

Aj ja sa nad tým občas zamýšľam, keď chcem urobiť nejakú inováciu vo svojej tvorbe. Napríklad ja robím kožené zápisníky a karisbloky a mne prišla inšpirácia zo zahraničného webu plus od ľudí odtiaľto, ktorí sa tomu už venujú...

Príklad?: neberiem za kopírovanie to, že som začala robiť zápisníky aj keď už ich tu niektorí robili. Ale snažím sa do nich vložiť vlastné ilustrácie, nejakú inú, občas aj novú techniku. Za kopírovanie by som považovala keby okrem začatia výroby kožených zápisníkov začnem vyslovene kopírovať tú "atmosféru" ten štýl, ktorý má už iný predajca. Raz mi v hlave skrsol nápad robiť aj peračníky z kože a dreva. Však čoskoro po tom mojom nápade (ktorý bol iba na teoretickej rovine), tu na sashe, s tým prišla značka PURE. Rozmýšľala som či aj tak ho mám uskutočniť. No a to by už bolo podľa mňa dosť na hrane..ale...kebyže však vyrobím niečo z kože a dreva ale v úplne inom štýle, obohatené povedzme o tie ilustrácie, tak by o kopírovanie podľa mňa nešlo. Teda za kopírovanie nepovažujem zvolenú techniku či materiál, ale ak niekto začne doslova kopírovať kombináciu techniky a materiálu spolu s tou "atmosférou", štýlom konkrétneho autora. Tiež ale treba zvážiť, či sa oplatí s tým začať, keď povedzme nejaký predajca s tým začal iba pred mesiacom... napr. s nejakou novou technikou čo je tu na sashe ešte nepoznaná. Samozrejme prvenstvo tu na sashe bude patriť jemu a potom už je len otázkou tvojho štýlu, trpezlivosti a odhodlania, či chceš konkurovať v danej technike... Síce potom ti niekto môže teoreticky dať nálepku "kopiráka", no to už potom je na vlastnom úsudku či ti je prednejšie dobré meno v tejto komunite u každého alebo samotný predaj...ale rozumný človek podľa mňa neškatuľkuje.

Práve som ale zistila že som ti odpísala akoby len na druhú časť otázky...no čo sa týka prvej časti otázky, tak zas tak to neprežívam...riešim to naozaj len vtedy, keď ako som už spomenula, chcem ja niečo nové vytvoriť :)... a to sa i tak riadim tým čo som teraz napísala...takže tak :)

pletana | 2016-08-10 17:49:223x

ďakujem ja to riešim a občas ma niekto aj dobre vytočí...poznáte to,za každým výrobkom je moc práce a okolo toho ešte viac fotenie,propagácia........dlho som hľadala dobrý článok,kde by boli popísané úskalia predaja na internete,ale nenašla som......ja si myslím,že si dám pauzu a znova sa vrátim k trhom a priamemu komtaktu so zákazníkom,tento virtuálny svet mi nesedí..či už kopírovaním,alebo nikto sa tu nemusí pozerať nikomu do očí,tým pádom si nedáva pozor na slová a obyčajná slušnosť a rovná chrbtica je fuč

Horalist | 2016-08-10 18:12:35

Pravda, že vo virtuálnom svete si človek skôr otvorí ústa...ja však internet beriem ako jednu z najväčších propagačných nástrojov a snažím sa byť obrnená voči takýmto ľuďom...neviem síce čo sa stalo, a je škoda prísť o taký nástroj, ale keď by sa mal človek kvôli niečomu takému cítiť zle, nieje dobré v tom zostať, predsa najdôležitejšie je aby tvorba neprestala baviť...ja napríklad neviem zase aké je to na trhu, no určite sú tam ľudia častokrát ľudskejší..

ardeas | 2016-08-24 10:58:016x

No z vlastnej skúsenosti viem presne ako to cítite. Netreba si z toho robiť starosti, ja som kopírovanie riešila mnoho krát, či už že mne hovorili, že kopírujem, alebo ja som hovorila, že niekto kopíruje odo mňa. Či v tom bolo pravdy dačo je stále diskutabilné, ale jedno je isté, že nikto z nás nie je génius, všetci sme sa niekde niečo naučili od iných a aj inšpirovali. V tomto mi pomohla jedna úžasná kniha - Kradni ako umelec ( http://www.martinus.sk/?uItem=136277 ), ak ten prístup pochopíte, zmení vám pohlad na tvorbu :)

Keďže tiež vyrábam zápisníky ako Canisa, budem to tiež ilustrovať na tom. Som tu z kníhviazačok do kože nadlhšie, prišla Mikayla, ktorá začala viazať do hladeníc a mala zapínanie na patentky, mala jednoduchý štýl, ale zamerala sa na väzbu ako prvok designu (ktorým som chcela tiež robiť), bola tu arte, ktorá robila z rôznych usní a používala kovorožky (ako v tej dobe aj ja a trocha sme sa za to nepohodli ale vyriešilo sa to), potom zmenila tvorbu rosemarine z penaženkových zápisníkov na kožené a začala do kože vypalovať motívy (dovtedy som to robila len ja), neskôr prišla Lisbet, ktorá začala robiť brká (ktoré tiež dovtedy som robila len ja) a registrovala som aj teba Canisa a teraz aj Pure, ktoré spolu s Lisbet robíte aj "karisbloky". Všetkých tvorba, čo som vymenovala, ma napadla už dávnejšie predtým, než sa do toho pustili. Jasné, škrelo ma to, že mi rastie konkurencia, že robia niečo čo som chcela ja, ale proste ma predbehli. :) Vlasy si dnes ale z toho netrhám, lebo ani ja som na všetko neprišla sama.

- nie je dôležité, ako vyrábaš, ak vyrábajú viacerí rovnakou technikou, je pochopiteľné, že sa veci budú podobať. Je dôležité čo tvoje veci spája a to je autor (teda TY), aj keby ste robili to isté. :)



Pripísať komentár


Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.