Domov » Fórum » Technika a materiál » Maľovanie na textil

Maľovanie na textil

Technika a materiál

 
Lucina | 2010-09-26 12:15:111x

Ahoojte...chcela som sa spýtať tych čo maluju na textil:))

zaujala ma táto technika,pozerala som si aj pár návodov,ale všetko je to len cez rozne folie a šablony..návody sa mi zdali celkom koplikované.,nie som technický typ.....malujete teda aj len tak priamo na nejaky materiál,bez toho,aby ste použivali šablony? štetec farba...a žehlička?

dakujeeem

BooBak | 2010-09-26 14:59:48

tak isto ako na papier ;)

NajVecicky | 2010-09-26 17:24:25

Lucina, ja som si to tiež len nedávno vyskúšala. Mám aj nejaké šablony, a najlepšie mi to ide cez ne s fúkacími fixkami. Farby si kúp rovno Nerchau (59ml=2E), tie lacné ani neskúšaj, sú také gumené. Fixky na textil sa mi na troch druhoch tričiek rozpíjali! Som chcela čiernu kontúru, no musela som si to odmakať štetcom :-)

Však tie kočky, čo maľujete poraďte prosím tiež...

sassenka | 2010-09-26 17:42:07

kludne mozes kreslit rovno na tricko. ja sice nie som na to specialista, ale co som si pre seba malovala tricka, tak bez folie, rovno na tricko. a potom z rubovej strany zazehlit. a farba stale drzi a drzi...

Lucina | 2010-09-26 18:13:13

:))) takze si asi nakreslite obrys a malujete priamo na vyrobok..?ked nechcem pouzit sablonu,bojim sa totiž ak to pokazim,ale inak to asi nejde...

k malovaniu asi použivate speciálne štetce...natjenších rozmerov...hlavne na obrysy

neviem vobec či sa mám do toho puštať:))

dakujem katka

NajVecicky | 2010-09-26 18:35:13

Lucina kľudne sa do toho pusti, treba vyskúšať všetko! Štetce tenké, ale dostať aj také farby na kontúry s takým špicom, ale v bežnom papierníctve nemali, možno v diele.

Ja som skúšala zatiaľ na takých tričkách, čo mali fľaky a nenosila som :-)

Mne sa dobre maľovalo aj priamo, treba nabrať odvahu a šup :-D

mina | 2010-09-26 18:51:39

Často kreslím aktuálne detské motívy a čísla /t.j. "vyrábam" športové dresy/ pre menšie detičky.

Používam fixy na textil - ide to rýchlo a výsledný efekt je nad očakávanie.

Fixy som vyskúšala od rôznych výrobcov - za najlepšie považujem tie z kooh i noor - kúpiť sa dajú jednotlivo, alebo základné farby v sade /cca 2,- eur za 6 ks/, ak dobre pohľadáte, dajú sa zohnať aj iné farby.

Základom úspechu je

- pri kreslení držať fixu kolmo na látku

- nebyť netrpezlivá - vždy treba počkať, kým farebné plôšky vyplnená je jednou farbou uschne, až potom začať ďalšou farbou

- pri rozpíjaní pomôže tričko pred kreslením trochu naškrobiť, nechať uschnúť a prežehliť

Obrázky si väčšinou predkresľujem ceruzou ... ale dá sa aj priamo ... aha, aby som nezabudla ... triko treba podložiť napríklad vrstvou novín, aby sa kreslený motív neotlačil aj na druhú stranu.

A ešte niečo - fixy na textil nie sú krycie - preto sa dajú použiť len na svetlé triko, najlepšie biele /kreslila som už aj na žlté, ružové a svetlomodré/.

mina | 2010-09-26 19:18:183x

Lucina, tak som dala ukážku kreslenia fixami na textil do svojho žurnálu ... samozrejme, ak chceš "robiť umenie", potom odporúčam "normálne" farby na textil.

PS: napríklad ja ... sa na to chytám tak intenzívne, že mi vyschli už dve sady takých farbičiek ...

Lucina | 2010-09-26 19:38:31

rozmýšlala som aj nad fixami,len som si nevedela predstaviť,ako to vyzerá a vyzera to super...dakujem,máš to pekne Mina,vyskušam určite aj fixy

galachim | 2013-04-20 13:23:051x

ja malujem dlhšie, teda skusam ale nie som zase nejaky extra talent :D ... no niekde robim chybu. Pouzivam farby na tmavy textil Nerchau a zatial kazdy jeden obrazok mi popukal po prvom alebo tretom prani. Kde mozem robit chybu?

hannja | 2013-04-20 17:55:131x

ja malujem klasickými farbami a textil erchau, na kontury používam tenký štetec zaschnutý po fbu nechaj zaschnuťarbení( moj mažel mi dakedy dávno kúpil nejaký drahý štetec a ked zistil že som ho echala stvrdnuť skoro ma zabil.....pod tričko je super dať karton zo škatule, a ako bolo hore poradené ked nechceš tieňovať farby...toto som robila vukovi do postielky a ako vidíš farby som nenechala zaschnuť - a išla som do povodnej inou http://www.sashe.sk/hannja/detail/for-max

.....a pozor moje prvé tričko skončilo v smetiaku- som namaľovala malému psíka s miskou a fixovala žehličkou a spálila som tričenko- takže fixovať cez pečiaci papier

Zykyma | 2013-04-20 18:41:49

Ja používam takéto farby, http://www.c-kreul.de/TEXTIL-OPAK.340.0.html a držia úžasne. Vždy nechám tú vec uschnúť pár dní na vzduchu a držia báječne. Ibaže sú tuším len na bavlnu :( Na iné látky mi nechytili.

SunShines | 2013-04-20 23:07:07

ja som si na začiatok kúpila tieto farby: http://kreativnyraj.sk/sk/eshop/product/72/farba-na-textil/ a som s nimi veľmi spokojná, kvalitou aj cenou, mám aj nerchau a nevidím vôbec rozdiel :) čo sa týka kontúr, tak som si kúpila štetec v hobby obhode, taký tenký s nie úplne mäkkýmmi štetinkami. A maľujem rovno na tričká, možno, ak si nie si istá tým maľovaním priamo na textil bez nejakého „nákresu“, tak možno by si mohla skúsiť fantómovú fixu(používa sa aj na hodváb a po vypraní zmizne), áno a potom prežehliť buď z rubovej strany alebo cez papier na pečenie a pri maľovaní podložiť nejakým kartónom.

tatamo | 2013-04-21 06:52:241x

Je dostať fantomovú fixku a tou si môžeš urobiť obrysy toho čo chceš maľovať, ona nakoniec zmizne.

Ja používam farby na textil, zatiaľ som nerobila s fixami, nepáčia sa mi.

Trička neponukam tu na predaj, ale nosím už zo tri roky a nič sa nedeje, sú v pohode.

Ak potrebujem odtieň ktorý nemám tak prifarbim farbou na hodváb.

Ja mám aj šablony na detské vzory, ale mám pocit že sa mi s nimi ťažšie pracuje ako úplne bez všetkého.

Vyskúšaj na staršom tričku a uvidíš. ja používam farby marabu alebo LB

vranka | 2013-04-21 09:35:58

galachim - nedávaš hrubú vrstvu farby? alebo nenecháš dostatočne zaschnúť pred fixovaním... farba nesmie popraskať ak je kvalitná

ja robím s Vallejo farbami http://www.sashe.sk/DRACO/detail/farby-na-textil-nepriehladne-a-polopriehladne

galachim | 2013-04-21 11:14:34

vranka - ja to davam vyschnut na balkon ked svieti slnko a fixujem az vecer ked je to vsetko dostatocne suche. Je pravda ale ze farbu neriedim a druha vec aj ked neriedim tak mi vidiet podklad takze musim dat aspon 2-3 vrstvy :(. Zeby bol problem ze je ta farba husta?

artmaja | 2013-04-21 12:35:431x

Ja tiež maľujem na tričká,do trička vložím sololit , tričko prichytím štipcami na prádlo, aby bolo na pevno, ešte mi nič nepopráskalo, popráska podľa mňa vtedy ak dávaš na jedno miesto veľa farby, vtedy to stvrdne a láme sa. Na tričko si môžeš predkresliť tuškou námet. Potom robím farbou rozriedenou vodou, tam kde chcem tmavšie pridám farby bez pridania vody, keď to uschne, niekedy si pomôžem aj sušičom na vlasy, aby uschlo skôr ale radšej volne veď to netrvá dlho, potom okraje zvýrazním fixkami na textil. Po úplnom vysušení väčšinou na druhý deň to fixujem teda prežehlím tak, že z opačnej strany žehlím tričko cez papier na pečenie. Farba bude držať a aj pranie bude bez problémov. Ja doporučujem prať ručne v 30 stupňovej vode, žehliť z opaku - farby si dlhšie udržia sviežosť. Príjemné maľovanie prajem.

ARTWOOD | 2014-04-24 13:12:03

Dievcata poradte mi co je najlepsie na cierne kontury na textil. Chcem dcere namalovat nejake tricka, farby uz mam, len raz som skusala ciernu fixku na textil a ta mi latku len natahovala a nefarbila na ceirno, ale na sivo - hoci latka bola biela, vyzeralo to, akoby bola fixka uz stara, ci co. Proste potrebujem nieco pekne vyrazne cierne. Rozmyslam nad gelovym perom na textil, skusali ste uz?

ARTWOOD | 2014-04-24 13:18:16

A este otazocka, nejaky tip, aby sa farby nerozpijali na latke?

KykDesign | 2014-04-24 21:42:38

Artwood, čo sa týka kontúr, ja používam výrobok Deco Goutta od Lefranc&Bourgeois a som maximálne spokojná. Používam od nich aj farby na textil, ktoré majú výbornú konzistenciu. Ináč na čierne kontúry je výborné aj gelové pero na textil Gel Roller for Fabric od výrobcu Pentel. Kreslí perfektne a pre začiatočníkov je podľa mňa ideálne.

vranka | 2014-04-25 08:15:22

tieto sú dobré a má aj gélové pierka http://www.sashe.sk/DRACO/detail/kontury-na-hodvab-a-textil-rozne-farby

Cobba | 2014-04-25 11:59:58

Artwood, gélové fixky na textil sú super, odporúčam...

ARTWOOD | 2014-04-28 13:52:10

Dakujem vsetkym, gelove pera su objednane!

Gothopium | 2014-07-02 13:47:541x

pridám sa. do trička vložím kartón a natiahnem - prištipcujem. Štetce používam rôzne ale skôr tvrdšie a dokonca aj extra tenké na nechtovú manikúru. FIxky sú fajn a gélové perá ešte viac. Tričko treba ale dobre natiahnut (nie zas veľmi aby sa obraz nedeformoval) a potom sa textil neroluje. Kvalitné farby sa nerozpíjajú, ani fixy a perá aj keď ja tom mám niekedy rada, tak schválne pofrkám tričko vodou. A dôležitý je aj výber textilu samozrejme. S konturami nemam az tak dobre skusenosti, lebo nerovnomerne tecu, takze radsej stetcom alebo perom :)



Pripísať komentár


Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.