Domov » Žurnál+ » Autor: Jana Bozáňová

Žurnál+

Poctivý, domáci s láskou upečený ... chlebík :)

Jana B. » Osobné Blogy / 2014-07-22 17:35:19 /  16 komentárov / 69 lajkov

Pre veľa ľudí je práve pečivo začiatkom dňa, či desiatou v škole a práci. Zjeme ho veru neúrekom, pravda ? Ani u nás tomu nie je inak. Našu dôveru postupne strácali supermarketové pseudocereálne pečivo, či prifarbené viaczrnné chleby .... už sme nevedeli čo kúpiť, čo nie ... ktorej žemle veriť, ktorej nie. Tak sme sa  pred rokom či dvoma pustili do pečenia domáceho poctivého chlebíka. 

         

Teší ma, keď sa nám z jeho vône nasýti celý dom.... teší ma, že dávame do úst plnohodnotný krajec chleba so všetkým všudy... a ešte viac ma teší, že sa s týmto receptom (pohárikový, čiže váhu nemusíte ani vyťahovať) podelím s vami Sashenári ... a taktiež verím, že niekoho tieto daždivé dni  môj žurnál podnieti ku kuchárskemu umeniu :) :)

Ingrediencie:

1/2 droždia

1 a 1/2 hrnčeka teplého mlieka/ vody/ vody+mlieka

1 stredná lyžica cukru

1 stredná lyžica rastlinného oleja

1 stredná lyžica octu ( ak máte tak jablčný je super)

2 hrnčeky hladkej múky

2 hrnčeky hladkej špaldovej / ražnej/ celozrnnej múky

1 stredná lyžica soli

3 čajové lyžičky bieleho selského jogurta izbovej teploty

orechy, semiačka, bylinky

Postup:

1. V mise zmiešam teplé mlieko + droždie + cukor. Počkám až kým droždie nezačne na povrchu vytvárať bubliny. Potom pridám olej a ocot.

2. Pridám hrnček po hrnčeku hladkej múky. Medzi každým hrnčekom poriadne zamiešam cesto. Teraz pridám špaldovú múku (tentokrát som spravila špaldový chlebík), soľ a jogurt. Opäť postupne za každým hrnčekom dôkladne premiešam (cesto je hustejšie, preto v tomto kroku používam ručný mixér). Nakoniec pridám orechy, semiačka alebo bylinky ... fantázii sa medzi nekladú ...

3. Prikryjem čistou utierkou a nechám na teplom mieste zhruba pol hodinu kysnúť.

4. Trúbu predhrejem na 185°C. Zatiaľ si vymažem sklenenú misu olejom a vysypem polohrubou múkou. Na vrch posypem ešte semiačkami a pečiem 50 minút.

Správne upečený chlieb znie duto, keď naň zaklopkáte a kôrka je zlatohnedej farby.

BON APPETIT !

Komentáre

zuzkaaaaa uuuuuuu mnam, cez víkend hned vyskúšam.....vyzerá skutočne famózne...

2014-07-22 17:37:221x

jajax Fantastické recepty na rôzne chlebíky,pečivo a pod. nájdeš na stránke

http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php

Sú síce určené pre domáce pekárne ale to nevadí.Sú tam aj postupy na výrobu kvásku,tvarovanie pečiva a kopa dobrých rád.

2014-07-22 17:40:471x

Levandulka vyzerá fantasticky , ukladám a určite vyskúšam :O)

2014-07-22 19:39:511x

MoPe Tak ten je naozaj poctivý... nedávno som počula/ zistila, že chlebíky z domácej pekárne z kupovaných múk, či prípravkov typu "nasypeš a viac sa nestaráš" nemajú veľa spoločného so zdravou výživou...

Ale tento - to je niečo celkom iné :-)))

2014-07-22 23:25:25

enavis MoPe úplne súhlasím :) myslím, že výrobcovia domácich pekárni využili prichádzajúcu vlnu zdravej výživy a stúpajúci nedostatok času :) ... avšak pol hodinka na zamiesenie chlebíka nie je až také odstrašujúce ... netreba sa báť, dá sa všetko, keď sa chce :)

2014-07-23 10:28:06

kukadielko som síce po obede, ale narobila si mi veru veľké chute! Takýto poctivý chlebík dokážem papať aj "suchý" bez ničoho :-)

2014-07-23 14:09:45

jajax Keď si kúpite domácu pekáreň,nemusíte si kupovať zmesky na pečenie chleba.Dáte si presne také suroviny aké Vám vyhovujú-akurát pekáreň za Vás vymiesi a upečie.Vloženie surovín trvá maximálne 5 minút,tak nechápem načo zmes.

2014-07-23 17:14:45

jajax A viete aká to je nádhera keď ráno vstávate a víta Vás vôňa čerstvo upečeného chlebíka?Paráda.

2014-07-23 18:05:02

eline.art mňam :) šikovné :)

2014-07-23 20:47:15

artmaja Je pekne upečený a isto chutí.

- jajax viem si predstaviť ako vonia ráno čerstvý chlieb ale viem aj ako je smutno, keď chlebík práve chýba v domácnosti a niet ho v tej chvíli už kde kúpiť.

2014-07-23 22:58:30

elwen.tn Vďaka za zdieľanie, idem vyskúšať

2014-07-23 23:25:02

jewart chlebík vyzerá výborne.má niekto aj dobrý recept na chlebík v pekárničke?ten môj je duď málo nakysnutý a vyzerá ako zle upečený,alebo sa veľmi drobí.už som vyskúšala rôzne recepty,ale stále to nieje ono.ďakujem.a tento určite vyskúšam :-)

2014-07-24 13:13:59

mistralka Treba jednoducho skúšať.Ja pečiem na nedeľu ráno vianočku, a verte mi, nemám problém s tým, žeby sa nechcelo niekomu vstávať. Úplne súhlasím s Jajax, tá voňa je neodolatelná. A to pečiem pre syna aj bezlepkové vecičky a verte mi, ešte len to je ten pravý kumšt. To cesto sa správa zakaždým inak, takže skúšam rozne finty. Pustite sa do toho, nebojte sa, rodinka bude nadšená. Držím všetkým palce, nech sa darí :D

2014-07-24 16:53:54

sandrea Mám domácu pekáreň, ale hotové zmesi používam iba v stave núdze... Inak si robím vlastné pšenično, ražno, špaldové zmesi a pridávam ražný domáci kvások.

jewart -

mám overený tento postup:

500 g múky (tam naskladám cca 70 g špaldovej, 100 g ražnej(nedržím sa úplne presne, tak ako mi sypne ruka) a dosypem pšeničnou hladkou.)

350 ml tekutiny (vlažná voda, alebo srvátka)

cca jednu lyžičku soli

mletý kmín

pol balíčka sušeného droždia

a vlejem trochu ražného kvásku (ten nemusí byť)

Pečiem veľkosť malá a prepečenie kôrky tmavé.

2014-07-24 20:47:09

sandrea a zabudla som semienka, dávam ich od oka a čo je poruke :-D

2014-07-24 20:48:02

TOYSbyJANE Ja presne tak, niekedy dám vodu s pivom( pol na pol), niekedy pridám dva roztlačené zemiaky.... Podľa toho, aký chlebík chceme mať. A niekedy aj opraženú cibuľku :) je výborný .....

2014-07-24 21:15:51

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »