Pre veľa ľudí je práve pečivo začiatkom dňa, či desiatou v škole a práci. Zjeme ho veru neúrekom, pravda ? Ani u nás tomu nie je inak. Našu dôveru postupne strácali supermarketové pseudocereálne pečivo, či prifarbené viaczrnné chleby .... už sme nevedeli čo kúpiť, čo nie ... ktorej žemle veriť, ktorej nie. Tak sme sa pred rokom či dvoma pustili do pečenia domáceho poctivého chlebíka.
Teší ma, keď sa nám z jeho vône nasýti celý dom.... teší ma, že dávame do úst plnohodnotný krajec chleba so všetkým všudy... a ešte viac ma teší, že sa s týmto receptom (pohárikový, čiže váhu nemusíte ani vyťahovať) podelím s vami Sashenári ... a taktiež verím, že niekoho tieto daždivé dni môj žurnál podnieti ku kuchárskemu umeniu :) :)
Ingrediencie:
1/2 droždia
1 a 1/2 hrnčeka teplého mlieka/ vody/ vody+mlieka
1 stredná lyžica cukru
1 stredná lyžica rastlinného oleja
1 stredná lyžica octu ( ak máte tak jablčný je super)
2 hrnčeky hladkej múky
2 hrnčeky hladkej špaldovej / ražnej/ celozrnnej múky
1 stredná lyžica soli
3 čajové lyžičky bieleho selského jogurta izbovej teploty
orechy, semiačka, bylinky
Postup:
1. V mise zmiešam teplé mlieko + droždie + cukor. Počkám až kým droždie nezačne na povrchu vytvárať bubliny. Potom pridám olej a ocot.
2. Pridám hrnček po hrnčeku hladkej múky. Medzi každým hrnčekom poriadne zamiešam cesto. Teraz pridám špaldovú múku (tentokrát som spravila špaldový chlebík), soľ a jogurt. Opäť postupne za každým hrnčekom dôkladne premiešam (cesto je hustejšie, preto v tomto kroku používam ručný mixér). Nakoniec pridám orechy, semiačka alebo bylinky ... fantázii sa medzi nekladú ...
3. Prikryjem čistou utierkou a nechám na teplom mieste zhruba pol hodinu kysnúť.
4. Trúbu predhrejem na 185°C. Zatiaľ si vymažem sklenenú misu olejom a vysypem polohrubou múkou. Na vrch posypem ešte semiačkami a pečiem 50 minút.
Správne upečený chlieb znie duto, keď naň zaklopkáte a kôrka je zlatohnedej farby.
BON APPETIT !