Levanduľa pochádzajúca z pobrežia Stredozemského mora, ale rastie aj v západných oblastiach Ázie a vo Východnej Indii. Najcharakteristickejšou oblasťou pre pestovanie levandule je však južné Francúzsko, oblasť Provance.
Názov levanduľa pochádza z latinského slova lavare, čo znamená umývať sa. Už starí Gréci poznali blahodarné účinky levandule a s obľubou ju pridávali do kúpeľa. Levanduľa od nepamäti patrila k najobľúbenejším aromatickým rastlinám, používala sa na kozmetické a lekárske účely. Vyrábali sa z nej parfumy a používala sa ako prísada do pokrmov a liekov.
Levanduľa je stále zelený poloker. Niektoré druhy dorastajú do výšky 90 cm. Má malé a veľmi aromatické kvety, najčastejšie bledomodrej až tmavofialovej farby. Poznáme však aj biele, žlté alebo ružovo kvitnúce levandule. Levandulí je viac ako 30 druhov. V našich podmienkach sa najčastejšie stretnete s levanduľou úzkolistou /lekárskou/. Jednotlivé druhy sa líšia veľkosťou, farbou kvetu a vôňou.
Levanduľa sa cíti dobre na slnečnom, teplom, chránenom mieste, kde môže dosiahnuť životnosť aj 15-20 rokov. V ideálnom prípade jej doprajte mierne zásaditú pôdu. Dobre znáša aj sucho ale vo veľkých horúčavách vyžaduje zavlažovanie.
Z rastliny sa zbierajú najmä kvety. Najvhodnejšia doba pre ich zber je tesne pred rozkvitnutím. Sušia sa zviazané po celých zväzkoch zavesené na suchom a teplom mieste. Voňavé levanduľové vrecúška krásne prevoňajú váš domov. Uložené v šatni bezpečne odpudia mole, mravcov a komáre.
Mladé rastliny treba zastrihať po odkvete vo výške 15-18 centimetrov od povrchu pôdy, takto môžeme zabezpečiť, aby na rastline rástlo veľa výhonkov, ktoré v nasledovnom roku kvitnú. Pri zbere kvietkov môžeme kríky aj tvarovať. Môžeme strihať na guľovitý tvar, alebo ak sme zasadili rastliny do riadkov, môžeme ich udržať v rovnom páse. Pravidelným strihaním možno vypestovať z levandule aj malý stromček, ktorá vysadením do kvetináča bude ozdobou terasy.
Levanduľu môžeme najjednoduchšie množiť delením trsov. A však aj zo semienok môžeme docieliť dobrý výsledok. Ak rozmnožujeme zo zelených odrezkov je potrebné odrezky zasadiť do zmesi piesku a kompostu na tienisté miesto kde sa malým rastlinkám darí najlepšie zapustiť korene.
Listy levandule si nájdu uplatnenie aj v kuchyni. V malom množstve ich môžeme pridať k pečenému mäsu a rybám, hodí sa aj do hubových jedál a šalátov. Taktiež ich je možné kombinovať s rozmarínom, bazalkou a cibuľou. Levanduľové listy tvoria neodeliteľnú súčasť provensálskeho korenia. Vo Francúzsku, Taliansku alebo v Amerike z nej robia výborné dezerty.
Veľmi príjemná novú chuť je levanduľové maslo na čerstvo upečenej bagete. Nasekajte rôzne druhy čerstvých bylín (samozrejme aj levandule) a zamiešajte do masla izbovej teploty. Pre tých, čo radi grilujú je výborná aj do marinád alebo omáčok.
Dávajte však pozor, na varenie a pečenie je vhodná iba levanduľa úzkolistá (levanduľa angustifolia, levanduľa officinalis). Pri kúpe levandule na varenie dbajte na nákup u overených pestovateľov. Vyhýbajte sa nákupu vo veľkých záhradníckych a hobby obchodoch kde veľmi často natrafíte na chemicky hnojené a ošetrované rastliny.
Prajeme vám pekný deň :-)
Zdroj: