Raz mi manžel len tak oznámil, že príde niekoľko ľudí na grilovačku...poviem pravdu najprv som nebola extra nadšená, ja má doma radšej kľud a pohodu ako veľa ľudí a veľa riadu...ale nakoniec som to zobrala ako výzvu. Veľmi rada pečiem a varím domáce jedlo a tak som poňala grilovačku v štýle "...všetko domáce, všetko ručne robené..." čiže homemade a handmade. Chcela som, aby sa u nás cítili príjemne a aby to nebola klasická grilovačka, ale taká iná, moja, štýlová...A tak som sa pustila do príprav...najprv som si pripravila rôzne dekorácie, ktoré u mňa nemôžu chýbať...no a keďže rada tvorím, všetko som si urobila z toho, čo som našla doma...starý plech mi poslúžil ako tabuľa - natrela som ho tabuľovou farbou a bielou fixou napísala text...
Starú formu na tortu, ktorú ešte stále používam, som využila aku servírovaciu misu / nie žeby som nemala misky, mám ich veľmi veľa, ale toto ma tak momentálne napadlo a zapáčilo sa mi to/... vyložila som ju papierom na pečenie, ktorý veľmi rada používam pri servírovaní...
Upiekla som papier namočený v čiernom čaji a urobila rôzne štýlové etikety na omáčky, malinovky, bagety, aby sa návštevníci nemuseli stále vypytovať alebo skúmať čo budú vlastne jesť alebo piť.
Zo zvyšku papiera som urobila vtipné zápichy do muffín, ktoré často používam, keď príde návšteva a muffiny nepečiem v klasických kupovaných košíkoch, ale si vždy natrhám papier na pečenie, pokrčím ho a vytvorím košíky. Muffiny sa z nich lepšie vyberajú a aj to inak vyzerá, tak domácky.
Tortový plechový podnos som využila ako stojan na omáčky, aby bol lepší prehľad, aké sú v ponuke...
a nakoniec som zobrala obyčajné papierové vrecko a využila ho na odloženie bagiet.
No a teraz prišlo na rad pečenie a varenie...a čo sa vlastne domáce varilo a pieklo? Nuž všetko...hamburgery na arabský spôsob, grilované mäso, domáce bulky k hamburgerom, bagety, pečené zemiaky s bylinkami, muffiny s malinami...samozrejme k tomu rôzne omáčky : medovo-horčicová s cesnakom, syrová, marocký kečup, slivkový kečup, cibuľový džem...domáca zmrzlina čokoládová, jahodová s citrónom a marhuľová s orechami...bože, keď to teraz píšem rozmýšľam, kedy som to všetko stihla nachystať...no bola to fuška, ale stálo to za to, všetci boli spokojní a nikto nebol hladný...a to bolo pre mňa hlavné. A najviac ma potešilo vyhlásenie, že na takej krásnej a štýlovej grilovačke ešte neboli... a pritom som minula peniaze len na nákup surovín...
I keď sa už počasie s nami teraz pohráva a letné teploty sú už pomenej, myslím, že na grilovanie je ešte stále dosť času až do jesenných dní...takže ak by ste chceli vyskúšať niektoré moje domáce dobroty, napíšem k niektorým fotografiám aj recepty... a ak nejaký nenájdete, kľudne mi napíšte a ja pošlem...
A teraz sľúbené recepty :
Cibuľový džem - V hlbšej panvici zohrejeme 120ml oleja, pridáme 4 veľké červené cibule nakrájané na tenké polmesiačiky a orestujeme, pridáme 150g trstinového cukru a necháme skaramelizovať. Dochutíme soľou, šipkou škorice, mletým čiernym korením a čili, pridáme pár klinčekov, podusíme asi 5 minút. Potom prilejeme 500ml červeného vína a dusíme, kým sa víno neodparí. Pridáme 120ml vinného červeného octu a varíme, kým hmota nezíska džemovú konzistenciu. Na záver vyberieme klinčeky, pridáme citrónovú kôru a šťavu z jedného citróna. Môžete ho servírovať horúci, studený a ak chcete uskladniť, dáte horúci do pohára a otočíte naopak a necháte vychladnúť. Je výborný k akémukoľvek mäsu alebo ako príloha do hamburgerov.
Marocký kečup - 100ml domáceho alebo aj kupovaného kečupu zmiešame s 1 lyžičkou mletého koriandru, 1 lyžičkou kurkumy, 1/2 lyžičkou drvenej rasce, 1/2 lyžičkou sušeného oregana, štipkou škorice, 1 polievkovou lyžicou pomarančovej šťavy, 1 lyžičkou medu a dochutíme trochou mletého čierneho korenia. Necháme chvíľku postáť pri izbovej teplote a podávame.
Slivkový kečup - recept som dávala v mojom predošlom žurnále.
Medovo-horčicová omáčka s cesnakom - 1 kyslá smotana sa zmieša s 1 1/2 lyžičkou francúzskej horčice a 1 1/2 lyžičkou medu. Nakoniec pridáme pretlačený väčší strúčik cesnaku. Poriadne premiešame a podávame.
Výborné domáce bulky na hamburgery :
Do misy dáme 420g hladkej múky, 2 vajcia, 7g sušeného droždia, 15g cukru, 8 g soli. V hrnčeku si zohrejeme 40g masla, prilejem 50ml vody a 200ml mlieka a nalejeme k sypkým surovinám a spracujeme na cesto, ktoré necháme vykysnúť. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 6 častí a urobíme bulky. Cesto je dosť riedke a lepí sa, ale ak sa dobre omúčite /stačia len ruky/ tak to ide super. Bulky potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou mlieka a posypeme sezamovými semiačkami. Pečieme na 200 stupňoch asi 15 minút...treba sledovať, každá trúba si pečie po svojom...
Čokoládová zmrzlina - musím povedať, že "echt" čokoládová a stáva sa vysoko závislá, takže pozor!!!
200g čokolády min. 56% kakaa nasekáme na menšie kúsky a roztopíme v hrnčeku, ktorý zohrievame vo vodnom kúpeli. Vajíčko a 3 žĺtky rozmiešame so 70g trstinového cukru a zohrievame vo vodnom kúpeli až sa cukor nerozpustí a hmota zhustne. Potom vyberieme z vodného kúpela a mixujeme ručným šľahačom až kým zmes nevychladne- asi tak 4 minúty. Vyšľaháme 150 ml smotany na šľahanie, potom do nej vmiešame 70g kyslej smotany. Do vaječnej zmesi vmiešame rozpustenú čokoládu, premiešame a nakoniec pridáme šľahačkovú hmotu. Zmrzlinu dáme do nádoby a necháme zamraziť tak na 5 hodín...kto má rád oriešky, môže ich primiešať do hmoty.