Domov » Žurnál+ » Autor: Monika Zuzčáková

Žurnál+

...taký obyčajný deň... to mal byť... príbeh prvý

Monika Z. » Osobné Blogy / 2015-09-28 15:57:06 /  25 komentárov / 52 lajkov

"Moniiii," vyruší ma z prezerania fotiek hlasné volanie mojej mamy. Stojí na prvom schodíku dolného poschodia a keďže pozná silu svojho hlasu (bývalá učiteľka, takže chápete), je jej jasné, že sa nezatajím aj keby som chcela. Vystrčím hlavu na schody, kde sa mama, odfukujúc od horúčavy, snaží presvedčiť kocúra, že to žrádlo, ktoré dostal, je skutočne jeho. "No?", pýtam sa, a tiež lapám po dychu. "Máš ísť lepiť pirohy." Vytreštím na ňu svoje, alergiou opuchnuté, oči: "Ste sa zošaleli, v tomto teple?!" Predstava počtu pirohov, ktoré je potrebné urobiť pre pätnástich ľudí a ešte k tomu pri štyridsiatke v tieni, ma prinúti zavesiť sa do dverí. Ale je mi jasné, že keďže zavelila babka (mimochodom, tiež bývalá učiteľka, len už má o čosi viac rokov ako mama; tyyy brďo, veď už bude mať deväťdesiat), darmo sa budem snažiť vykrútiť s výhovorkou, že uvarím niečo iné. Vypínam počítač, foťák prevesím cez plece a cestou schmatnem kocúra. Aj tak sa žrádla ani nedotkol a mlsne si radšej z mačkinej misky dole u babky. V polovici záhrady sa netrpezlivo vyšmykne, rozumej, doškriabe ma ako sa na správneho kocúra patrí, a trieli smer miska.

V babkinej kuchyni je už plno. Domov došla aj sesternica s frajerom. V hlave prepočítavam počet hladných žalúdkov na sedemnásť. Veselá debata dopĺňa rýchle ruky kuchárok. Babka nachystala cesto a teta ho už, s hlasným buchotaním valčeka o dosku, vaľká a snaží sa zväčšiť ako sa len dá, aby bolo krásne tenké, rovnomerné, jednoducho ako z katalógu. Ako to tie moje ženy v rodine dokážu, je mi dodnes záhadou. Aj keď pečiem veľa a všeličo, s valčekom som si akosi nikdy nenašla spoločnú reč. Takže, keď po chvíli striedam tetu vo vaľkaní, upozorňujem babku na to, aby nepočítala s časopisovým cestom na pirohy. Našťastie ma už nejaký ten rok pozná a radšej premiešava zemiakovú plnku, aby sa na to nemusela pozerať. Inými slovami, moja babka je tá najlepšia babka pod slnkom ☺ Tempo práce sa prudko zvyšuje, úmerne s rýchlosťou vysychania cesta. Odkladám valček a beriem do ruky starý a časom obitý bodkovaný hrnček, ktorý si pamätám odkedy si pamätám. Má absolútne dokonalý priemer na taký správny piroh. Kovové vykrajovátko jednoducho nie je to pravé orechové. Vykrajujem rýchlo kolieska z cesta, posúvam na kraj dosky, kde už na ne mama šikovne ukladá zemiakovú plnku. Ja som vaľkala posledné cesto na veľké pirohy, tak sa pridávam k davu lepiacich. Tak veru, žiadne formičky, žiadne pančované pritláčanie, pekne-krásne každý jeden piroh do ruky, uložiť dobre plnku, preklopiť cesto, pritlačiť, a potom s pôžitkom vytvarovať prstami cifrované okraje. A toto veru, vie v našej rodine každý; aj chlapi, nie iba ženy. Spomínam si, ako sme kedysi dávno so starším bratom pomáhali pri pirohoch u známych, a tí si tie naše pirohy fotili, tak sa im páčili. To sa teraz nechválim, iba to patrí k téme ☺

Na tácke stojí celý regiment cifrovaných pirohových vojakov, nachystaných naskákať do hrnca. Utierame sa do uterákov, doslova sa z nás leje. V duchu si ďakujem za nápad obliecť si len kratučké šaty z tenkej bavlny. Aj keď toto leto by si bol človek najradšej aj kožu vyzliekol. Chytro sa snažím zachytiť pirohy foťákom, aj keď nemám dobré svetlo. A práve vo chvíli, keď spokojne cvakám prázdnu dosku s odloženým valčekom, podá mi babka do ruky veľkú fľašu plnú slivkového lekváru.

Keď zistím, že pod nádobou ešte odpočíva veľký kus cesta, iba si odfúknem, nasypem múku na dosku a...pokračujeme. Podchvíľou ma babka hreší, keď nepočuje búchanie valčeka, lebo mám už ukazovák strčený vo fľaši s lekvárom a slastne ho odtiaľ vylizujem. Kto vymyslel túto dobrotu, zaslúžil by metál! Slivkové pirohy (alebo perky, ako sa spieva v detskej rečňovanke) už idú rýchlo, vykrajujú sa s otrožkou. Ale ochutnávanie lekváru, či sa náhodou za tých desať sekúnd nepokazil, čas predsalen trochu natiahne.

Posledné pirohy vyberie babka z obrovského hrnca plného vriacej vody a presype ich do rovnako veľkého kastróliska, zaleje voňavo prepraženým maslom, posolí a po troch hodinách úmornej práce niekoľkých ľudí, zakričí: "Obeeeeed!"

Je po obede, všetci si slastne hladkajú plné bruchá, utierajú mastné ústa, keď môj tatko zahlási: "Slivky už dozreli, môžeme začať variť lekvár." A ja si pri jeho slovách uvedomím silu veľkej (ale hlavne našej) rodiny. Lebo len vďaka nej môžem do pirohov vložiť ten najlepší lekvár na svete, v ktorom je, vo velikánskom medenom kotli, primiešaná aj všetka tá láska, súdržnosť a dobrá nálada. A naša milovaná babka je právom jej hlavou, krkom i dušou ♥

Želám vám krásne jesenné dni naplnené jej farbami, vôňami i chuťami. A keď vám bude občas smutno, napíšte mi, pošlem vám pokračovanie príbehu o tom, ako sa lekvár až do pirohov dostal... dovtedy dobrú chuť (nielen) k pirohom ☺

 

BimBam ☺

 

P.S. A ak ste aj vy fanúšikmi pirohov, vkladám na požiadanie aj recept na ne. Tak, ako ho mám od mojej babky napísaný už roky rokúce. Inak, žiadna veda, chce to len čas a veľa lepičov, aby vám to rýchlo išlo ☺

0,5 kg hrubej múky, 1 celé vajíčko, voda, soľ

Poriadne a s láskou vymiesiť, aby bolo cesto krásne vláčne. Na dosku s ním a vaľkať a vaľkať a vaľkať, hrúbka cesta závisí od toho, aké máte pirohy radšej. Ale 2 mm by mohlo byť tak akurát. Plnku si už môžete dať ako sa vo vašom regióne zvykne. U nás (keďže babka pochádza zo Spiša) sa pirohy odjakživa plnili domácim slivkovým lekvárom a zemiakovou plnkou (uvarené zemiaky, pridané maslo, nadrobno nakrájaná čerstvá cibuľa a trochu taveného syra - bambino, karička, čo v chladničke nájdete). Uvariť osobitne podľa plnky v osolenej vode, scediť, preliať popraženým maslom, jemne posoliť podľa chuti, premiešať... a lakocinka je na svete! A ešte môj osobný tip: skúste si dať pirohy spolu, zemiakové so slivkovými, tá chuť je nezameniteľná. Nuž, aj keď mám korene riadne pomiešané, som rodená východniarka, čo sa chutí týka ☺

Tak teda dobrú chuť a dovidenia pri varení slivkového lekváru...

Komentáre

nera14 Recept je rodinne tajomstvo ?

2015-09-28 17:47:321x

BimBam na pirohy alebo na lekvar? ☺ zajtra ale vlozim pirohovy, moze byt? recept je jednoduchy, treba len vela lepicov ☺

2015-09-28 18:44:022x

Cingi-lingi jééééj Bim-bam osobne!!!! :D veľmi ma teší!!!

2015-09-28 18:50:001x

Buzz Mnam, viem co budem varit cez vikend :D

2015-09-28 19:02:281x

fiula Moj svokor vola lekvarove pirohy "psacie usi". Tak ich volala jeho mama, tak do trojuholnicka ich robili, nie takto do gulata ako vy :) Krasny zurnal, naozaj taky rodinny.

2015-09-28 19:49:022x

OnlyOneOriginal chutné čítanie a pozeranie :)))))

2015-09-28 20:15:222x

Inush mňaam perky - naša babka robila tie najlepšie na svete ..... strááášne mi to chýba !

Superácky žurnál a hlásim sa o lekvárové pokračovanie - rada čítam tvoje články :)

2015-09-28 21:08:111x

MoPe Mňamka!

2015-09-28 21:28:221x

zuzkaaaaa ooooo boze mnaaaaaam, Inush presne viem, ja som ich nemala odvtedy co sme sa museli rozlucit so starkou, asi by som sa mala do nich pustit a ozivit nase rodinne tajomstvo :))) Dakujem za inspiraciu :)

2015-09-28 21:42:401x

BimBam cingi-lingi a bimbam si potriasaju rukami a tesia sa z tohto zvoniveho stretnutia, pri ktorom si veru maju co povedat :) dakujem, zuzanka, velmi sa tesim... a k budicku slavke sa tusim pojdem tento vikend najest, ked je taka rozbehnuta s pirohami ;) ale pridem skor, nech pomozem polepit... ;) dakujem, damy, velmi sa tesim...

2015-09-28 21:43:33

BimBam julinka, na psacich usiach som sa tu uchechtavala. viem si zivo predstavit. tie moje (pirohy) tiez tak zvyknu vyzerat, ked mi ostrozka beha kade-tade :) dakujem velmi pekne za mile slova, potesila si ma. A velmi som vdacna aj vam vsetkym, co ste sa pristavili, precitali, zaspominali, zaslintali :) a pripomenuli si tie uzasne stvorenia - babky a starke :)

2015-09-28 21:50:041x

BimBam ...a inuska, bude, neboj, k lekvaru mam aj lepsie fotky. snad sa mi podari v dohladnej dobe. len mam toho teraz straaasne vela a nestiham. snad opat, ked budem nutne potrebovat utiect do sveta pismenkoveho od hacikov a ihiel... asi fakt plati, ze kazdy co jeho je... :) dakujem ti...

2015-09-28 21:52:48

Atelier-MM Robila som v sobotu. :) A lekvar uz je tiez uvareny. Nie je nad domaci slivkovy lekvar, vareny vonku v kotliku. :D

2015-09-29 08:09:341x

butterka jeeej dobru chut! vyzeraju nadherne, naozaj ako vojacikovia :)

2015-09-29 09:41:151x

BimBam suhlasim veru, niet na taky kotlikovy ☺ kazdy rok sa nan tesim. a aj ked je to strasna drina, stale stoji za to, varit ho. dakujem vam, damy, velmi pekne. vazim si vas cas i krasne slova ☺

2015-09-29 12:24:49

nera14 Cakam na pirohovy recept. ;o)

2015-09-29 21:20:431x

BimBam priznavam sa dobrovolne, bez boja, ze som na to vcera uplne zabudla. aj som to isla pisat, ale ma nieco vyrusilo a uz som sa k tomu nevratila. recept teda vkladam na zaver textu a zelam dobru chut ☺

2015-09-30 10:52:15

lemge toto je radost čítat, MOni dojdi aj s pirohmi :-) ☺ vyzeraju fantastik!

2015-10-01 11:29:561x

MTdecor MňááááááááááááááááááM, PROSíííM SI ZA HRIEC, Až TU MI MASIELKO A VôňA PIRôH VOňááááááááááá,MňAMKY!!!! KRáSNY čLáNOK MONY

2015-10-01 11:36:441x

BabyTree Príjemný a milý žurnál, ďakujeme! :-) Ako to tie naše babky robia... podľa ich receptov je všetko naj... Inak, BimBam, uvažuj o tom, že napíšeš knihu... (napr. krátke poviedky)?? :) By som si takú rada kúpila... Lebo sa to príjemne číta.

2015-10-01 12:52:441x

kajan dlho som nečítala taký dobrý žurnál,ďakujem,u nás ich robíme podobne,navyše používam ešte tvarohovú a makovú plnku,sú tiež dobré

2015-10-02 09:12:451x

BimBam lenik, dakujem ti srdecne, tesim sa, ze ta to pobavilo. a veru, taka kavicka s pirohami by veru nebola zla :) majus, dobehnes buduce leto, navarime, pochutime si. si za? :) a dakujem ti, moja, za tvoje pirohove i pismenkove nadsenie ;)

2015-10-02 09:16:36

BimBam janka, katuska, dakujem vam velmi pekne za krasne slova. tesia ma, ani si neviete predstavit ako. och, janinka, velmi si vazim tvoj nakup, potencialny :) snad sa raz dokopem a moje spontanne napady dostanu aj kniznu podobu...lebo postrkovacov do toho mam uz veru riadne mnozstvo :) a veru, babky, tie su vzdy vdacnou temou ;0) Katka, ja osobne ich mam rada s akoukolvek plnkou, teda makovu nesmiem, ale inak si pochutim na akomkolvek pirohu ;) este raz vam velmi pekne dakujem, damy a zelam krasny slnecny den...

2015-10-02 09:38:26

mistralka Mne to celé tak príde.......že to vlastne nebola "óda na pirohy" ale "poklona" šikovným rukám našich starých mám, mamušiek, tetušiek a hlavne na nezameniteľnú a ničím nahraditeľnú atmosféru múdrosti a lásky RODINY:D

To teda bola veta chichi

Je skvelé niečo také prežiť "naživo" a ukázať aj našim deťom, čo to znamená, keď sa povie rodinná harmónia.Zväčša v pracovnom pokluse, ale s takou úprimnou , ľudskou múdrosťou. A opäť si nás presvedčila o tom, že tie najkrajšie veci v našich životoch, sú tie "najobyčajnejšie" Moňulka, ďakujeme za výlet do spomienok :D

2015-10-03 01:53:45

dida_tn milý žurnálik.. a ja tiež spomínam..moja babi je takisto zo Spiša (Spišské Bystré), takže robíme presne ako vy - ručne, so zemiakovou plnkou.akurát navrch k tomu masielku bryndza a oškvarky :o)) už som robila aj doma ja, ale zďaleka nechutia tak, ako babkine..

2015-10-03 20:13:55

Pre komentovanie musíš byť prihlásený, nejde to ináč.

BimBam
BimBam
703 predaných ks, 442 hodnotení

Reaguje do 3 hodín

"...tuho objala starého plyšového maca, sklonila hlavu a zrazu ho počula... z diaľky sa niesol jeho zvonivý hlas a pozýval do jej milovaného sveta detských snov...BIM-BAM..."

Milí moji,
želám vám všetkým krásne dni.
S láskou vaša Monika ♥

TOP Žurnál - Týždeň

Najlepšie žurnály posledného týždňa TOP žurnál mesiac »

TOP Žurnál Mesiac

Najlepšie žurnály mesiaca

Viac »
Kompletná hitparáda žurnálov »